Instanţa din Bulgaria a decis, vineri, să o extrădeze pe Elena Udrea în România, informează G4Media.ro.

Amintim că Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fugit din România la începutul lunii aprillie, cu puţin înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă, definitiv, condamnarea sa la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute".

Vineri, Udrea a fost dusă în cătuşe la Curtea de Apel din Sofia. În instanţă, fostul ministru a cerut să poată rămâne în Bulgaria, însă nu în arest, până când cazul ei va fi judecat la Curtea Europeană de Justiţie, informează publicaţia citată.

Politicianul a mai susţinut că ar fi fost persecutată în România. "Cazul meu este de departe cel mai grav de încălcare a drepturilor unui cetăţean european, cu cele mai evidente abuzuri. În toate cazurile s-a respins solicitarea României de a trimite în ţară. Vă cer să respingeţi cererea României şi să procedati aşa cum au procedat şi judecătorii din ţările europene la care ne uitam cu admiraţie. Ei au respins solicitările, considerând că se încalcă drepturile omului cu condiţiile din închisori", a pledat Elena Udrea, potrivit G4Media.ro. 

Pe 7 aprilie 2022, în ziua în care judecătorii ÎCCJ urmau să o condamne definitiv, Elena Udrea a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire de autorităţile române. Ea a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce voia să treacă graniţa în Grecia. 

Nu a fost prima oară când Udrea a fugit de justiţia din România, în 2018 ea găsind refugiu în Costa Rica. 

Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul "Gala Bute", în care a fost acuzată de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prejudiciul în acest caz este de peste 3 milioane de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!