Hotelul din Cetate va fi pus la dispoziţia şcolii de ospitalitate a Oradiei (OHMA), deschisă sub licenţa École Hôtelière de Lausanne, cu titlu gratuit, pentru ca elevii acesteia, de la cameriste la manageri, să poată face acolo practică.
După modelul Lausanne...
Consiliul Local a hotărât joi să dea în folosinţă gratuită corpurile C, D şi parţial E ca spaţiu pentru practică. "Acest hotel va funcţiona după modelul unuia din Lausanne. (...) Mă bucur că această şcoală şi-a deschis un punct de lucru în Oradea", a declarat primarul Florin Birta.
Hotelul va fi întreţinut de elevii şcolii, care vor învăţa tainele mai multor meserii, de la cea de recepţioner la cameristă şi chiar manager de unitate hotelieră.
"Să îl scoatem la licitaţie"
Hotelul a fost atribuit în anul 2016, pentru o scurtă perioadă, unei firme private în schimbul unei chirii de 6.000 lei plus TVA, fapt pentru care municipalitatea a şi fost sancţionată pentru încălcarea contractului de finanţare europeană în baza căruia a fost reabilitat monumentul.
Cum perioada în care era interzis ca hotelul să realizeze venituri a expirat, o parte dintre aleşii orădenilor s-ar fi aşteptat ca acesta să fie atribuit acum unui operator privat. Consilierul local PSD Emilian Pavel s-a declarat împotriva atribuirii spaţiului cu titlu gratuit pentru a fi folosit ca un hotel-şcoală.
"În Oradea şi Băile Felix avem hoteluri de la 2 la 5 stele, pensiuni, restaurante unde aceşti tineri ar putea să înveţe cum se pun în practică. Sunt convins că şi operatorii din turism ar fi fericiţi să îi aibă în practică", a spus liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel, opinând că "ar fi logic să îl scoatem la licitaţie pentru o companie cu experienţă în domeniu iar tinerii care învaţă în şcoala de turism să facă practică".
"Nu va fi un business"
În replică, primarul Florin Birta a afirmat că instituţia de învăţământ este necesară în Oradea şi, astfel, poate pregăti personal important pentru industria hotelieră. "Noi dorim ca aici să instruim studenţii să devină şi manageri de hotel, nu doar camerişti, femei de serviciu sau recepţioneri", a spus primarul.
De altfel, reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că hotelul-şcoală nu va ajunge în situaţia de a realiza profit. "Nu va fi un business în sine. Conform contractului care va fi încheiat cu fundaţia, aceasta se va obliga să investească 50% din venituri în dotări şi amenajări, iar diferenţa va merge pe utilităţi", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.
Spaţiu de cazare de 3 stele, hotelul din Cetatea Oradea numără 17 camere de peste 20 metri pătraţi dispuse pe două niveluri, 15 fiind camere duble şi două apartamente.