Curtea Colegiului Economic Partenie Cosma s-a umplut de lume și de emoție, vineri dimineață, cu prilejul festivității de absolvire a elevilor de-a XII-a.

Ceremonia n-a avut grandomania visată de directorul Daniel Negrean, cercetat acum de Ministerul Educației și de Inspectoratul Școlar tocmai pentru că a cerut bani elevilor pentru organizarea acestui moment, dar a fost pe placul tinerilor: scurtă, la obiect și cu citate dintr-un artist al generației lor, Smiley.

Blage s-a încurcat în ani

Festivitatea s-a ținut în curtea Colegiului, începând cu ora 10, și a fost finalizată în 30 de minute. La prezidiu, înconjurați de părinți emoționați, au stat directorul Daniel Negrean, adjunctul său Virgil Blage și liderul de sindicat Marcel Pașcalău, în timp ce toate cele 10 clase de-a XII-a s-au înșirat în fața lor.

Absolvire colegiu economic Oradea

Îmbrăcați cu robe de absolvenți și având în mână baloane colorate, tinerii au încercat să pară degajați, deși, după cum s-a văzut la final, erau cuprinși de emoții. Alături de ei au stat diriginții lor, dar nu și alți profesori. De altfel, în curtea Colegiului au fost puțini profesori prezenți, fie pentru că nu i-a interesat festivitatea, fie pentru că greva din educație i-a făcut să boicoteze și acest moment.

Ceremonia a fost condusă de directorul adjunct Virgil Blage, care de la primele vorbe i-a făcut pe absolvenți să râdă, cu o mică gafă: a salutat și felicitat promoția „1922-1923”. Când și-a dat seama ce-a spus, profesorul a făcut și el haz de situație: „Eu am rămas puțin în urmă”.

Absolvire economic Oradea

Smiley, modelul liceenilor

Diriginții claselor au chemat apoi în fața careului elevii cu rezultate bune la învățătură, care au obținut premii în urma mediilor generale, i-au felicitat și le-au urat succes tuturor absolvenților.

Directorul Negrean a oferit apoi două premii speciale: cel pentru șeful de promoție, Paul Ștefan Bodea, și pentru eleva Natalia Andreea Dan, care a obținut o mențiune la olimpiada națională de contabilitate.

Absolvire economic

La rândul lui, șeful de promoție și-a felicitat toți colegii și i-a încurajat să fie ambițioși în viață, indiferent de drumul pe care o vor lua. „Cum a spus și Smiley, viața oferă doar celui care cere”, a spus Bodea, citând din versurile celebrului cântăreț.

Ca și cum nimic nu s-a întâmplat

Microfonul l-a primit apoi directorul Daniel Negrean, care s-a rezumat la un discurs scurt, în care i-a felicitat pe absolvenți, pe părinții lor și pe profesorii care i-au pregătit. „A sosit momentul să demonstrați că sunteți pregătiți să reușiți la examenul de bacalaureat și la celelalte examene și provocări ale vieții”, le-a spus Negrean tinerilor.

Directorul s-a abținut de la orice aluzie privind scandalul din ultima lună, după ce chiar elevii din a XII-a l-au reclamat jurnaliștilor orădeni, pentru că le-a cerut câte 200 lei pentru organizarea unei festivități fastuoase, cu scenă, DJ și bufet suedez. De asemenea, și adolescenții s-au comportat demn: i-au ascultat vorbele, iar la final l-au aplaudat.

Absolvire colegiu economic Oradea

După discursuri, cu o variantă modernă a melodiei „Ani de liceu”, de-acum foștii liceeni au celebrat absolvirea aruncând de pe creștete tocile și eliberând în atmosferă baloanele colorate.

Apoi, toți au fost felicitați de părinți, prieteni sau alte rude, s-au pozat, s-au îmbrățișat și s-au bucurat, unii chiar cu lacrimi în ochi. Cu siguranță, nu vor uita prea curând ziua în care au terminat liceul, cu o ceremonie așa cum au vrut ei...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!