De două săptămâni, Colegiul Economic Partenie Cosma stă pe un butoi de pulbere. Mai mulţi elevi de clasa a XII-a l-au reclamat pe directorul Daniel Negrean, concomitent şi consilier local PNL, că le-a impus o "taxă" de câte 200 lei pentru o festivitate de absolvire fastuoasă. O ceremonie pe care elevii nici măcar n-au cerut-o, fiind ameninţaţi totuşi că, dacă nu cotizează, nu vor putea lua parte la ea.
Dezvăluirea a declanşat o anchetă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar care pare de formă. Lui Negrean i s-a permis să stea în aceeaşi sală în care au dat declaraţii diriginţii, iar acum este cercetat doar de Comisia de Etică, nu şi disciplinar, deşi a încălcat flagrant legea.
Suspectând că ancheta va fi muşamalizată, părintele unui elev a transmis BIHOREANULUI o înregistrare care arată până unde a mers tupeul directorului: într-o şedinţă cu părinţii, i-a certat şi ameninţat pe aceştia, doar pentru că n-au vrut să-i plătească banii ceruţi.
Scumpă absolvire
Scandalul a izbucnit la începutul lunii, când mai mulţi elevi din clasele a XII-a s-au plâns BIHOREANULUI că sunt ameninţaţi de director, ba că nu vor primi diplomele de absolvire, ba că le vor primi "prin gardul şcolii". De ce era Negrean nemulţumit? Tinerii s-au opus pretenţiei sale de a plăti pentru festivitatea de absolvire din curtea şcolii, unde directorul voia o scenă grandioasă, cu ecran uriaş şi DJ, mese de cocktail şi bufet suedez, prăjituri, apă, cafea şi sucuri. Simpla ceremonie a ultimului sunet de clopoţel, cu lacrimi şi emoţii, era prea demodată...
Sub protecţia anonimatului, elevii au mărturisit că discuţiile despre festivitate au început în toamnă, la o şedinţă a părinţilor la care a participat şi Negrean, suma vehiculată atunci fiind de 50 lei. Ulterior, pe motiv că scena costă 2.200 euro şi prăjiturile peste 3.000 euro, directorul a crescut "taxa" la 200 lei. "Este mult şi nimeni din clasa mea nu vrea să plătească. La fel spun şi elevi din alte clase", spunea o tânără.
„Domnul director ne-a spus că, dacă nu dăm banii, ne dă diplomele prin gard şi că pe scena lui nu urcăm", a adăugat un elev. Vorbele adolescenţilor sunt confirmate şi de unii profesori. "Ne-a reproşat tuturor diriginţilor că nu suntem implicaţi şi că nu avem putere de convingere, dacă nu reuşim să-i lămurim pe copii", a povestit un dascăl.
Clopoţel de 10.000 de euro
În cele 10 clase de-a XII-a ale Colegiului Economic învaţă 248 de elevi, ceea ce înseamnă că, în total, s-ar fi strâns fabuloasa sumă de 49.600 lei. Liceenii au fost cu atât mai sideraţi cu cât - au confirmat toţi - nicicând nu li s-a cerut să cotizeze la fondul şcolii sau al clasei. Dar, pesemne, la absolvire trebuia să se "recupereze"!
Pentru că elevii întârziau să aducă banii, Negrean s-a dus în clase, să discute cu unii dintre ei. Liceenii l-au înregistrat, iar apoi au transmis fişierul BIHOREANULUI. "Trebuie să ştii că eşti clasa a XII-a şi să spui din timp: «Mamă, cred că o să mă coste ceva!». 200 de lei, sincer...", le-a spus Negrean, ca şi cum vorbea de mărunţiş.
Pentru că adolescenţii au vociferat, directorul a plusat: "Stăm de 2-3 săptămâni în situaţia în care sunt clase care au adunat bani şi voi nu. Ce să fac cu voi, în momentul în care se termină festivitatea, vă deschidem uşa şi ieşiţi pe-aici? OK, dacă asta vă doriţi, asta se va întâmpla!".
Înregistrarea discuției dintre Negrean și elevi:
Cercetat... la etică
Scandalul l-a determinat pe şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan (foto), să trimită doi inspectori în control la Partenie Cosma, pe Tiberiu Sîncelean şi Daniela Vîlceanu. Apoi, miercurea trecută, înainte ca ancheta să fie finalizată, a şi anunţat că a luat o decizie: va propune Consiliului de Administraţie al Inspectoratului ca Negrean să fie anchetat de Comisia de Etică. De asemenea, Abrudan a confirmat că toţi elevii şi-au primit banii înapoi, deci era clar că sponsorizarea fusese cerută.
Decizia e bizară, întâi pentru că este pripită, Abrudan neavând încă concluziile inspectorilor, ba chiar recunoscând că nici înregistrarea discuţiei cu elevii nu o ascultase; iar apoi pentru că fapta lui Negrean este nu doar imorală, ci şi ilegală! Codul de etică al personalului din educaţie interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către cadre didactice a unor sume de bani, iar Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ prevede şi el interdicţia, statuând ca abatere disciplinară implicarea elevilor ori a profesorilor în strângerea de fonduri pentru şcoală.
Prin urmare, directorul Colegiului Economic trebuia cercetat disciplinar, dar se pare că Abrudan, cu care Negrean este coleg în PNL Bihor, nu vrea să-şi asume răspunderea.
INSPIRAŢIE ELVEŢIANĂ. În apărarea sa, Daniel Negrean (foto) a susţinut că a vrut să organizeze o festivitate similară celei pe care a văzut-o la inaugurarea OHMA, o şcoală privată, cu acţionariat elveţian, din industria ospitalităţii. Acolo, însă, fastul a fost susţinut din taxe de mii de euro, în timp ce la Partenie Cosma, şcoală publică, sunt puşi la plată părinţii
De faţă cu "inculpatul"
Semne de întrebare se ridică şi asupra anchetei dispuse de şeful IŞJ Bihor. Primii convocaţi la declaraţii au fost diriginţii claselor a XII-a, chemaţi laolaltă într-o sală şi puşi să scrie ce s-a întâmplat chiar de faţă cu Negrean!
Întrebat de ce s-a procedat astfel, Abrudan a explicat că motivul a fost unul pragmatic: toţi dascălii (inclusiv directorul) au dat declaraţii scrise, aşadar directorul n-ar fi putut să ştie ce au mărturisit subalternii, iar declaraţii individuale nu se puteau lua, pentru că totul s-a consumat în afara programului de muncă al dascălilor, care nu puteau fi reţinuţi prea mult.
Ceea ce, după cum a aflat BIHOREANUL, nu este adevărat! Un profesor care a participat la această întâlnire a confirmat că ea a avut loc la ora 12, adică în timpul programului, nu după ore, iar Negrean nu a dat nicio declaraţie! "A luat loc în sală, într-adevăr, dar n-a scris nimic. Doar noi, diriginţii, am scris. Nu avea alt motiv să fie acolo decât ca să ne intimideze", spune sursa.
"O şcoală mai europeană"
Reacţia Inspectoratului îi face pe profesori, elevi şi părinţi să creadă că Negrean va scăpa basma curată şi singurii care vor pătimi sunt adolescenţii, pe care acum directorul îi ameninţă că nu vor mai avea nicio festivitate.
Tocmai de aceea, părintele unuia dintre ei a transmis BIHOREANULUI noi dovezi care confirmă că Negrean nu doar a propus festivitatea grandioasă, ci a vrut să o impună, fără a se sfii să-i ameninţe pe părinţi, ca să-i determine să adune banii.
Discuţia a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, când Negrean a participat la trei şedinţe cu părinţii organizate de diriginţii claselor terminale din care niciun elev nu adusese încă banii. La una dintre aceste întâlniri, directorul şi-a început discursul explicând părinţilor că el nu vrea decât să organizeze un prilej de "socializare" între ei, elevi şi profesori, aşa cum fac şi şcolile private, fără a lămuri de ce n-a făcut-o în timpul liceului, ci taman în ultima zi. Şi, mai ales, de ce nu plăteşte şcoala factura.
"Am încercat să fim o şcoală mai europeană. (...) Nu trebuie să lăsăm ca anumite tradiţii, cum ar fi festivitatea de deschidere, ceremonia de terminare a clasei a VIII-a, festivitatea de absolvire, să nu se facă. Altfel, care sunt valorile unei şcoli?", i-a întrebat Negrean pe părinţi, ca şi cum festivitatea se putea face doar în condiţiile propuse de el.
"Să vă cer să faceţi cadouri?"
Directorul le-a spus părinţilor că trebuie să adune banii cât mai curând, pentru ca firma de organizare de evenimente să poată fi contractată. "Trebuie să vedem care sunt elevii care vor participa, iar mesajul nostru este să participe toţi. Nu-mi doresc să mă duc în curtea şcolii şi să văd că anumiţi elevi n-au participat (n.r. - cu bani), dar totuşi stau (n.r. - la festivitate), că n-o să-i scot afară, nu? Vor fi primii la o măsuţă", a zis Negrean.
Când mama unui elev l-a întrebat dacă 200 lei acoperă toată cheltuiala, Negrean a confirmat: "Atât este suma pe care dvs., ca părinţi, o alocaţi pentru finalizarea clasei a XII-a". Apoi îşi aminteşte că, totuşi, mai au de plătit şi fotografii, chestiune care, însă, nu l-a interesat.
Observând nemulţumirea interlocutorilor, Negrean le-a spus, cu o atitudine de bădăran, că îi vede pe elevi, dimineaţa, cum vin la şcoală cu sucuri şi cafele, semn că nu duc lipsă de bani şi le-a amintit că timp de patru ani nu li s-a cerut să plătească fondul şcolii. "Să vă cer să faceţi cadouri la profesori, cum e la alte şcoli?", îi întreabă directorul pe părinţi, sictirit de vociferările lor.
Mai mult, cu tupeu, le-a adăugat că şcoala cheltuie lunar 30.000 de euro pe facturi, ca elevii să înveţe în clase curate, luminate şi încălzite. De parcă asta s-ar face din buzunarul lui, nu din banii contribuabililor...
"Dacă nu-ţi place, lasă-ne!"
Când părinţii îi spun că tinerii nu îşi doresc o asemenea festivitate, Negrean trece la ameninţări, spunând că nici şcoala nu va mai răspunde prompt la cererile lor, referindu-se la eliberarea diplomelor, o obligaţie pentru unitatea de învăţământ: "Atunci nici noi nu putem să semnăm diplome până la ora 23, le vom spune că mai pot veni şi mâine, le facem programare".
O femeie i-a reproşat că asta sună a şantaj, dar directorul a încercat să-i închidă gura: "Nu e niciun fel de ameninţare. La urma urmei, în viaţă trebuie să te supui unor reguli. Dacă vrei, te supui, dacă nu, ieşi afară". El a pretins că este chiar prea îngăduitor cu părinţii: "Dacă la o firmă ai fi spus de atâtea ori "nu", uşa era deschisă şi zicea "go!", "dacă nu-ţi place, lasă-ne!".
Noua înregistrare audio dovedeşte, dincolo de orice îndoială, că directorul Colegiului Economic nu a venit cu o propunere pentru a o dezbate cu elevii şi părinţii, ci a încercat să-şi impună un moft, iar când acesta nu i-a fost acceptat, în loc să se dea bătut, a recurs la ameninţări şi şantaje.
Prin urmare, rămâne de văzut dacă şefii săi nu vor constata, totuşi, în al 12-lea ceas, că cel care ar trebui să "go!" e chiar directorul...
ASOCIAŢIA CUI?
El recunoaşte, şcoala îl apără!
BIHOREANUL i-a cerut explicaţii directorului Daniel Negrean pentru colecta organizată, iar acesta n-a negat nimic, ci doar s-a ascuns în spatele dorinţei de a găzdui un eveniment plăcut. "Mi-am dorit o schimbare de mentalitate, aceste ceremonii să aibă un aer de festivitate. Dacă aş avea fondurile necesare, ca şcoală, n-aş cere niciun ban", a spus el.
Fost şef al IŞJ Bihor şi membru PNL Bihor, pe care îl reprezintă şi în Consiliul Local Oradea, nu şi-a pus, însă, deloc problema să caute sponsorizări, părându-i-se normal ca părinţii să plătească: "Orice activitate extracurriculară în şcolile din România este plătită de părinţi, ăsta e adevărul". Doar că s-a delimitat de gestionarea banilor, zicând că e sarcina asociaţiei de părinţi.
Tot BIHOREANUL a aflat că asociaţia este, de fapt, doar cu numele a părinţilor, în realitate având cinci membri, toţi profesori, ceea ce a atras atenţia şi inspectorului general Horea Abrudan, care a anunţat săptămâna trecută sesizarea Comisiei de Etică şi în privinţa acestei asociaţii. "Nu mi se pare normal ca până la ora 14 să fii profesor, iar după ora 14 să gestionezi banii părinţilor", a spus Abrudan.
Pe de altă parte, după dezvăluirile BIHOREANULUI, asociaţia a transmis o replică prin care îi lua apărarea lui Negrean, susţinând că, de fapt, liceenilor nu li s-ar fi cerut niciun leu, culmea, deşi directorul recunoscuse acest lucru! Documentul, neasumat de vreo persoană anume, a fost trimis de pe adresa de e-mail a Colegiului, iar pe surse ziarul a aflat că a fost conceput de trei profesoare de limba română... la cererea directorului.