Doi giboni care călătoreau cu tramvaiul au luat ciocănelul pus anume pentru cazuri de urgenţă, au coborât în staţie şi au spart cu acesta copertina de plastic. Cu dotările din mijloacele OTL, nici nu trebuie să se mai obosească indivizii să caute pietre sau cărămizi pentru a-şi duce la bun sfârşit elenul distructiv. Dar mă întreb de ce onor conducerea OTL permite ca gibonii să circule pe mijloacele de transport în comun fără botniţă, lanţ şi însoţitor?

Unii spun că astfel de specimene ar trebui să facă muncă în folosul comunităţii. E puţin probabil că indivizii pot presta o muncă utilă, chiar dacă au deprins graiul articulat. Cred că ar fi mai folositori dacă-i amplasăm la Grădina Zoologică, lângă cuşca maimuţelor, pentru ca elevii aflaţi în vizită să găsească deosebiri şi asemănări între gibonii noştri vandali şi primate. Pun pariu că asemănările sunt mai multe decât deosebirile.

Când s-a făcut paguba de zeci de mii de euro la toaletele de pe Coridorul Barcăului am aflat că junii au fost identificaţi, dar nu ştim nimic despre ce s-a întâmplat mai departe. E păcat să nu dăm exemple despre consecinţele unor asemenea acte dăunătoare, poate se mai prinde ruşinea de infractori.

Ca să vedeţi până unde merge resemnarea orădeanului în faţa unor asemenea acte de distrugere: când a fost prezentat proiectul pasajului Decebal - Tudor Vladimirescu, mulţi comentatori au remarcat că frumosul lift pentru pietoni nici nu are rost să fie amplasat, pentru că oricum va fi vandalizat. Este prima victorie a neandertalienilor orădeni în faţa homo sapiens.

Ideea de a spori numărul de poliţişti locali nu e neapărat rea, dar singură nu va avea efectul scontat. Nici măcar numărul sporit de camere de luat vederi nu va stopa munca zeloşilor cu pumnul mare. Cât despre recuperarea banilor, slabe şanse de la nişte indivizi care în viaţa lor nu au produs decât pagube.

Singurul mod în care am putea reduce astfel de acte - dar şi cel mai complicat - este educaţia. Adică exact punctul slab al societăţii noastre.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!