Locuitorii cartierului Europa din Oradea i-au cerut marţi seară primarului Florin Birta exproprierea unor suprafeţe de teren aflate în proprietatea unor dezvoltatori imobiliari în vederea amenajării unui parc.

O investiţie de 4,7 milioane lei

La întâlnirea organizată la faţa locului au participat circa 60 de proprietari de case. Primarul Florin Birta a venit însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş și de directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

"În campania electorală, când am discutat cu locuitorii din cartier, aceştia mi-au cerut amenajarea unei zone verzi şi a unui parc. După ce am ajuns primar, la două - trei săptămâni, am primit o documentaţie prin care se solicita construirea a şapte case în acea zonă, ceea ce nu era în concordanţă cu ceea ce am discutat şi cu ceea ce avea nevoie acest cartier", le-a povestit Birta celor prezenţi.

Prin urmare, urbaniştii Primăriei au respins documentaţia, iar Direcţia Tehnică a promovat un proiect de regenerare urbană.

Documentația și coridorul de expropriere aferent au fost aprobate în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută. "Investiţia va fi de circa 4,7 milioane lei, din care 1,1 milioane lei va costa exproprierea terenului", a explicat Birta.

Primarul a promis că, odată finalizate procedurile de expropriere, "lucrările ar putea începe în trei - patru luni".

Promisiune de un milion de euro

Poziţia primarului i-a nemulţumit pe proprietarii parcelelor care urmează să fie expropriate. "Vreţi să faceţi un parc? Faceţi unde aveţi teren! De ce ne să ne expropriaţi pe noi?", a protestat proprietara unora dintre amplasamentele vizate de investiţie.

Femeia a arătat că a început demersurile pentru construcţia imobilelor de câţiva ani şi a trecut de faza consultării publice înainte ca documentaţia să se blocheze la primărie.

"Am pus panouri informative că pe terenul meu vreau să construiesc case. Nu a avut nimeni nimic împotrivă. Am cheltuit bani, am făcut demersuri, iar acum Primăria mă blochează", a spus femeia.

Proprietara l-a acuzat pe primarul Florin Birta că cheltuie din banii publici pentru o promisiune din campanie. "Este o promisiune electorală de un milion de euro", a spus aceasta.

"Faceţi parc în curtea dumneavoastră!"

În replică, vecinii din cartier, mult mai numeroşi, i-au cerut primarului Florin Birta să continue demersurile de expropriere şi amenajare a parcului. "Să se exproprieze terenul și gata! Vă rugăm să ne faceţi parc!", a spus un bărbat.

"Zona este şi aşa aglomerată. Trebuia să fie undeva la 200 de case şi sunt deja peste 300. Aici este nevoie de parc pentru copii, nu de alte case", a cerut un vecin.

Poziţia majorităţii riveranilor i-a revoltat pe proprietarii terenurilor care urmează să fie expropriate.

"Dacă doriţi atât de mult un parc, de ce nu-l faceţi la dumneavoastră în curte? De ce veniţi să-l faceţi în curtea noastră?!", a protestat un proprietar.

"Cred că am luat o decizie bună"

Pentru a evita o ceartă între vecini, primarul Florin Birta le-a spus proprietarilor de terenuri că decizia a fost deja luată, iar responsabilitatea aparţine Primăriei.

"Nu aveţi treabă cu locuitorii de aici. Decizia exproprierii terenului şi amenajării parcului a fost a Primăriei", a spus Birta.

La fel ca în alte dăţi, primarul Florin Birta i-a îndemnat pe proprietarii expropriaţi să se adreseze instanţei.

"Dacă instanţa se va opune exproprierii terenului ne vom conforma, dacă instanţa va decide o despăgubire mai mare, o vom plăti", a spus Birta.

Primarul este convins însă că exproprierea terenului este justificată. "Cred că am luat o decizie bună, chiar dacă supărăm anumite persoane. Nu expropriem case, ci doar terenuri libere de construcţii", a pus edilul.

Proiectul viitorului parc vizează o suprafaţă de 8.432 metri pătraţi, din care 3.600 metri pătraţi vor fi expropriaţi. Amplasamentul este situat de o parte şi de alta a sensului giratoriu de la intrare în cartierul Europa.

Aici vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, spaţii de recreere, precum şi terenuri de fotbal, baschet şi handbal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!