După ce a evitat subiectul timp de câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a spus vineri, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, că nu-l va demite pe liderul PPMT, Csomortanyi István, din funcţia de consilier, în ciuda afirmaţiilor controversate ale acestuia legate de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Bolojan a spus că fiecare este liber să-şi exprime opinia, fie ea şi deranjantă pentru unii. 

Amintim că Csomortanyi a spus că nici Rusia și nici Ucraina nu au dreptate în cazul sângerosului conflict, că guvernul Ucrainei este "corupt până-n măduva oaselor", a răspândit ideea că ucrainenii nu tratează bine minorităţile şi a făcut apel la strângere de fonduri, dar numai pentru etnicii maghiari din Transcarpatia, nu pentru toţi cei afectaţi de război. 

Afirmaţiile lui Csomortanyi István, el însuşi un personaj politic controversat, au stârnit reacţii în spaţiul public, mai multe voci cerându-i preşedintelui CJ Ilie Bolojan să-l demită şi astfel să arate că nu susţine poziţia politicianului. Printre cei care au cerut public acest lucru s-au numărat profesorul şi ecologistul orădean Orlando Balaş, fost consilier al lui Bolojan, precum şi filiala USR Bihor, care l-a acuzat pe Csomortanyi că face propaganda Rusiei şi stârneşte conflict inter-etnic. 

De asemenea, liderul UDMR Bihor, Szabó Ödön, i-a transmis liderului PNL "să se spele pe cap" cu Csomortanyi, în contextul afirmaţiilor acestuia, considerate de mulţi scandaloase. 

La finalul unei conferinţe de presă susţinute în Sala Mare a Consiliului Judeţean, alături de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, Ilie Bolojan a refuzat să emită o părere legată de comentariile consilierului său, dar i-a susţinut dreptul la liberă exprimare. 

"Dânsul are o dublă calitate. Este şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dar este şi un om politic. Nici într-o comunitate, nici într-o organizaţie, nici într-o redacţie de ziar, nici într-un partid nu vom avea păreri unanime despre un subiect sau altul. Dacă există colegi care au păreri diferite de noi sau de o anumită majoritate şi îi sancţionăm pentru asta, ne întoarcem la nişte perioade pe care nu le dorim cu toţii", a răspuns Bolojan unei întrebări din partea BIHOREANULUI

Preşedintele CJ Bihor a spus apoi că fiecare e liber să spună ce vrea. "Prin urmare, fiecare coleg din Consiliul Judeţean are dreptul să facă ce declaraţie consideră. Nu cred că se pune problema să renunţ la o colaborare cât timp, din punct de vedere al Consiliului Judeţean, îşi face datoria", a încheiat Bolojan.

Ascultă declaraţiile lui Bolojan de la minutul 47.15!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!