Așa cum era de așteptat, președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, a profitat de ieșirea adversarului său de la PPMT, Csomortanyi István, care îndeamnă maghiarimea să ajute doar refugiații ucraineni de etnie maghiară, pentru a-l critica nu doar pe acesta, ci și pe „protectorul” său, liberalul Ilie Bolojan, care l-a luat consilier.

Pe de altă parte, politicianul UDMR spune că partidul său a activat „platforma” online „a comunității” și ajută toți refugiații, „indiferent de confesiune, rasă și naționalitate”.

Poziție „fără echivoc”

„Condamn ferm orice idee care ar putea să scape de responsabilitate Rusia sau pe Putin, nu există niciun echivoc în poziția UDMR, iar dl Kelemen Hunor a fost primul lider de partid din România care a exprimat această poziție”, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la sediul UDMR Bihor, președintele executiv al organizației, deputatul Szabó Ödön.

În antiteză, acesta a criticat afirmațiile făcute de Csomortanyi István, conform cărora atât Rusia, cât și Ucraina poartă răspunderea războiului din țara vecină, iar maghiarimea din Transilvania, dar și din celelalte țări, nu este datoare niciunei alte țări, președintele PPMT cerând conaționalilor să acorde ajutor doar cetățenilor ucraineni de etnie maghiară.

Szabó a legat această poziție de lipsa de reacție a președintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, care l-a angajat pe Csomortanyi consilier personal la cabinetul său de la Consiliul Județean și încă nu s-a exprimat pe acest subiect, arătând că Bolojan e singurul care îl promovează și îl protejează pe PPMT-ist.

„Dl. Csomortanyi a candidat de cel puțin cinci ori la alegeri, niciodată n-a primit mandat de a reprezenta comunitatea, de vreo 15 ani. Singura funcție publică a primit-o de la dl. Bolojan. Să se spele cu el pe cap, acum”, a spus UDMR-istul.

„Pe oricine este în bai”

În ce privește conduita reprezentanților UDMR Bihor în criza refugiaților, Szabó a precizat că încă de luni aceasta a fost făcută publică printr-o declarație a sa dată presei de limba maghiară, „în care spuneam textual că ajutăm pe toată lumea. Omul aflat în bai este în bai și trebuie ajutat, indiferent de religie, rasă sau naționalitate. Noi (n.r. – UDMR) nu selectăm pe nimeni (n.r. – care să fie ajutat) după religie, rasă, naționalitate”.

Președintele executiv al UDMR Bihor a arătat, prezentând de pe laptopul său un site în limba maghiară tutelat de acest partid și cu sloganul „Suntem împreună” pe fondul culorilor drapelului ucrainean, galben-albastru, că „încă din weekend am reușit să repornim platforma noastră comunitară, care înglobează cultele, organizațiile civice și de tineret, și care a funcționat și în perioada pandemiei”, pentru a strânge și coordona, cu ajutorul a 100 de voluntari, ajutoare pentru refugiații ucraineni.

„Poți anunța (n.r. – pe platformă) ajutor, casă, masă, alimente neperisabile, transport... Deja primele rezultate se văd (...), lucrăm inclusiv cu primarii noștri, la Cadea sunt cazați refugiați și sunt ajutați. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care vor să ajute”, a spus Szabó Ödön.

Pe de altă parte, politicianul nu a criticat atitudinea Ungariei, care a interzis sprijinirea ucrainenilor permițând tranzitul de arme sau alte ajutoare pe teritoriul său, iar cu o zi înainte, pentru câteva ore, până la intervenția Ministerului român de Externe, a permis accesul în țară doar al refugiaților care aveau pașapoarte biometrice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!