Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana - Bihor, în momentul de faţă doar unul din cinci bihoreni ar avea acces la un loc într-un adăpost de apărare civilă în caz de necesitate.

Unul din cinci

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a cerut inventarierea tuturor adăposturilor civile, după ce numărul celor aflate în evidenţă la ieşirea din iarnă s-a dovedit insuficient.

"În urmă cu două luni şi jumătate am inventariat adăposturile civile şi am văzut că aveam în inventarul public 96 de adăposturi, dintre care 93 erau funcţionale. M-a îngrijorat faptul că în acele adăposturi civile încap cam 5.700 de persoane, judeţul Bihor având peste 600.000 de locuitori", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ţiplea.

În acest sens, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut ISU Crişana facă, prin primăriile din judeţ, inventarierea tuturor locurilor disponibile.

"Doi 101 unităţi administrativ teritoriale, 84 (n.r. de primării) au răspuns demersurilor ISU Crişana, iar 72 (n.r. de primării) şi-au şi inventariat locurile disponibile. Astfel, astăzi suntem la aproximativ 120.000 de locuri în adăposturile civile în Bihor", a declarat prefectul. Numărul final ar putea fi însă ceva mai mare, pentru că numărătoarea continuă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, adăposturile inventariate sunt subsoluri ale unor imobile aflate în proprietatea publică sau privată, aerisite și uscate, care îndeplinesc condiții minimale de confort pentru a putea oferi protecție populației, de la câteva minute la câteva zile. 

"Avem suficient de multe peşteri"

Prezent la conferinţa de presă, generalul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, a spus că situaţia nu este, totuşi, chiar atât de sumbră precum pare. "Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită", a spus generalul.

Caba a afirmat că "nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om, iar în Bihor avem suficient de multe peşteri care într-o situaţie extremă pot constitui un adăpost".

Potrivit comandantului ISU Crişana, în perioada de după anii ʼ90, legislaţia a fost modificată de aşa natură încât investitorii privaţi nu mai sunt obligaţi decât în situaţii deosebite să amenajeze adăposturi civile în subteran. Având în vedere acest lucru, ISU Crişana primeşte într-un an între trei şi şase cereri de înregistrare a unor adăposturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!