Când ajung acasă, locatarii blocurilor de pe Calea Averescu inspiră adânc și își țin respirația cât de mult pot. Deși locuiesc aproape în buricul târgului, sunt forțați să suporte duhori de parcă ar sta într-o hazna. 

Șantierul pasajelor subterane pe care Primăria le construiește în Piața Emanuil Gojdu nu a provocat deranj doar în trafic, ci și în viața de zi cu zi a orădenilor care se învecinează cu lucrările. Forajele făcute pentru structura pasajelor au avariat rețeaua de canalizare, care refulează în beciurile blocurilor din jur. „Singurul noroc este că sunt temperaturi scăzute, că altfel aici ar izbucni holera”, spune o orădeancă.

Șantier urât mirositor

Demarate în toamnă, lucrările pentru construirea celor cinci pasaje presupun, în prima etapă, forarea a 2.000 de piloți. Simultan, muncitorii firmelor care au câștigat licitația de execuție (Freyrom, Leko Construct, Construcții Erbașu, Metabet și Procons Group) trebuie să devieze rețelele de utilități din zonă, de la apă și canalizare la electricitate și fibră optică. 

La sfârșitul lunii noiembrie, când jumătate dintre piloți erau forați, locatarii din blocurile aflate pe Calea Averescu, în vecinătatea imediată a șantierului, au început să strâmbe din nas. „Nu ne-a anunțat nimeni despre vreo problemă, dar a început să se simtă un miros înțepător de dejecții. Puțea a rahat”, s-a plâns BIHOREANULUI o locatară din blocul de pe Averescu nr. 1. De teamă să nu fie luată la ochi, cere să rămână anonimă. „Primăria n-o să-mi mai răspundă la sesizări, nici cât o face acum, dacă știe că am pârât-o în presă”. 

„Focar de infecție!”

Din discuții cu muncitorii, oamenii au aflat ce pocinog s-a întâmplat: forajele s-au „ciocnit” de rețeaua de canalizare! 

„Rețelele trebuiau deviate înainte de șantier, ceea ce, din lipsă de timp, nu s-a întâmplat. Muncitorii au dat-o înainte cu forajele, iar un pilon a trecut prin rețeaua de canalizare care merge pe Calea Clujului și dejecțiile au curs pe șantier. Muncitorii de la Compania de Apă au venit aici zilnic cu vidanjele”, spune un alt locatar. 

În scurt timp, oamenii și-au dat seama că problema e și mai gravă: dejecțiile au început să inunde beciul blocului. „De la sfârșitul anului trecut, beciul este ca o rețea de canalizare, plin de rahat, urină și hârtie igienică. După prima refulare s-a vidanjat, am adus firmă de curățenie care a dezinfectat, sperând că era un incident izolat. Nici vorbă, din noiembrie așa trăim, într-un focar de infecție!”, acuză orădeanca. 

Locatarii de la parter resimt cel mai tare disconfortul. „Mirosul vine de pe casa scării și îți intră în casă. Stai cu geamul deschis, dar cât? Noroc totuși că e iarnă, că altfel în beciul nostru ar izbucni holera”, mai zice femeia.

În aceeași situație

De trei luni, oamenii fac sesizări săptămânal către Compania de Apă Oradea, care pare că duce o muncă de Sisif: nu bine termină muncitorii de vidanjat dejecțiile din beciuri, că mizeriile reapar. „Blocul nostru este mai afectat pentru că are beciul la cea mai mare adâncime și acolo refulează prima oară canalizarea. Dar probleme sunt și la alte blocuri”, spune reclamanta.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari de pe Calea Averescu confirmă: periodic, beciurile se inundă cu dejecții. „La două-trei săptămâni, trebuie să solicităm intervenția CAO. Dar n-aș vrea să pară că mă plâng, că poate n-o să ne mai trimită vidanja”, spune administratoarea unui alt bloc din zonă. 

Până la primăvară... 

Compania de Apă recunoaște că zona este problematică și spune că va rămâne așa până când se vor termina lucrările de deviere a rețelei de canalizare, începute abia pe 7 februarie. 

„Într-adevăr, colectorul (n.r. rețeaua de canalizare) nu funcționează la capacitate maximă, fapt pentru care CAO vidanjează zilnic”, spune purtătorul de cuvânt Alin Sas. Bazându-se pe informații primite de la constructori, acesta a estimat că problema va persista încă patru săptămâni. 

Viceprimarul Marcel Dragoș (foto) trage totuși nădejde că rețeaua va fi funcțională mai repede. „E o situație provizorie, până când se finalizează devierea. Eu estimez că în două-trei săptămâni muncitorii vor termina, pentru că au toate materialele necesare și lucrează în două schimburi”, spune edilul.  

Așadar, dacă au noroc, la începutul lunii viitoare, orădenii care locuiesc în capătul străzii Averescu vor simți miros de primăvară. După o iarnă de coșmar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!