Una dintre cele mai impozante clădiri din Oradea, Palatul Ullmann a fost „abuzat” chiar de Primărie.

O echipă de muncitori angajată de municipalitate a început luni să reabiliteze fațada monumentului istoric, distrugând plăcile de faianță de la parter, însă fără să aibă autorizațiile necesare din partea Direcției pentru Cultură Bihor.

Au început autorizarea și... atât

Sesizați de orădeni, inspectorii de la Cultură au sistat lucrările și au amendat Primăria pentru aceste intervenții neautorizate.

„Lucrările au început fără să respecte condițiile din avizul DTAC (n.r. documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție). Acest aviz prevedea că trebuie să revină cu proiectul de detalii, ceea ce nu s-a întâmplat, dar au demarat lucrările. Ieri (n.r. luni) am fost acolo, în urma unei sesizări, și am oprit lucrările. Azi vom transmite și procesul verbal de contravenție”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, Adriana Ruge, directoarea Direcției pentru Cultură Bihor.

Potrivit acesteia, inițiatorul lucrării, adică Primăria Oradea, a primit o amendă de 5.000 de lei.

Faianță la pământ

Până ca inspectorii Direcției pentru Cultură să sisteze șantierul, muncitorii angajați de Primărie au apucat să dea jos o parte din plăcile de faianță de culoare albastră, de la parterul clădirii monument istoric. De altfel, în imaginile făcute de BIHOREANUL la fața locului, se vede cum plăcile au fost sparte și aruncate pe jos, fără nicio intenție de a fi refolosite.

Multe din aceste bucăți de faianță erau originale, puse de constructorii care au ridicat clădirea în urmă cu mai bine de 100 de ani, și n-ar fi trebuit îndepărtate, ci doar reabilitate, spun specialiștii. Singura veste bună este că șantierul a fost oprit înainte ca toate plăcile să fie distruse.

Acum, Primăria Oradea trebuie să finalizeze documentația pe care să o supună aprobării Direcției pentru Cultură Bihor, pentru a putea continua lucrările.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul municipalității, execuția lucrărilor de reabilitare a fațadei și acoperișului Palatului Ullmann a fost atribuită de Primărie firmei Euras SRL, la prețul de 4,6 milioane de lei.

BIHOREANUL a solicitat Primăriei Oradea un punct de vedere legat de această situație, dar până la publicarea articolului, instituția nu a transmis niciun răspuns.

Finalizat în 1913

Situat pe strada 1 Decembrie 1918, Palatul Ullmann este o clădire monument istoric, construită în stilul secessionului vienez, după proiectul arhitectului Lobl Ferenc.

Conform informaţiilor prezentate de Peter I. Zoltan în volumul „Nagyvarad muemlek epuletei” (2008), terenul pe care s-a construit palatul aparţinea comunităţii evreieşti ortodoxe, care l-a scos la licitaţie în februarie 1911. „Aşa a ajuns terenul de pe colţul sudic în proprietatea societăţii pe acţiuni Kurlander şi Ullmann”, scrie Peter I. Zoltan.

Directorul general, Ullmann Sandor, intenţiona să ridice aici un centru comercial monumental. Modul de compartimentare a sălilor a fost proiectat la Berlin, iar faţada în capitala Austriei, palatul în sine fiind construit însă de firme din Oradea.

UPDATE: Aviz scos de la naftalină

În urma solicitării BIHOREANULUI, Primăria Oradea a transmis că lucrările la Palatul Ullmann au demarat în baza autorizației de construire eliberată de municipalitate pe 19 aprilie 2022.

„La emiterea autorizației s-a ținut cont de documentația tehnică la faza DTAC elaborată de arhitect Cristian Pușcaș și de Avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor nr. 13/M/17.01.2018, aviz favorabil. Lucrările de refacere a placajelor din faianță smălțuită la parterul clădirii fac parte integrantă din avizul DJC și Autorizația de construire, fiind incluse și în documentația tehnică aferentă obținerii avizului menționat”, a transmis Primăria.

Informarea nu precizează dacă avizul din 2018 era valabil și în prezent sau nu, la fel cum Primăria nu a lămurit de ce nu a transmis proiectul detaliat, așa cum susține Direcția pentru Cultură că trebuia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!