Ministrul Muncii, Marius Budăi, va demisiona din funcție în urma scandalului „azilelor groazei” de lângă Capitală, unde mai mulți bătrâni au fost descoperiți că erau ținuți în condiții inumane, cu complicitatea autorităților.

Anunțul privind demisia a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, joi, înaintea ședinței de Guvern, în care ministrul urmează să își anunțe gestul.

„Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, care m-a anunțat despre intenția de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare”, a spus Marcel Ciolacu.

Acesta s-a declarat convins că „este decizia firească într-o asemenea criză”, „în orice democrație consolidată a Europei”.

Pe de altă parte, Ciolacu a anunțat și că rezultatele preliminare ale controalelor demarate în această săptămână în centre pentru vârstnici din toată țara arată că, din aproape 1.100 de astfel de centre controlate în trei zile, 13 au fost deja închise.

„Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem exces de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane că ai găsit 3 lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste controale”, a spus Ciolacu, cu trimitere la faptul că un cămin din județul Brașov a fost amendat pentru nereguli minore.

De altfel, viceprimarul municipiului Braşov, Flavia Boghiu, a criticat decizia autorităţilor locale de a amenda azilul în cauză, Căminul pentru Persoane Vârstnice din oraş, pentru “4 lămâi mucegăite, o cădiţă de duş pe care o puteţi vedea în poze cu o depunere de calcar şi pentru urme de degete pe pereţii unei camere care găzduieşte o persoană greu deplasabilă”.

“DAS Braşov a fost totuşi amendată pentru 4 lămâi, în timp ce cuplul Firea-Pandele şi toată încrengătura politică care ştia de acele orori îşi continuă mandatele cu indiferenţă faţă de durerea reală provocată oamenilor”, a spus Boghiu pe pagina sa de Facebook.

Budăi se declarase contrariat

HotNews.ro amintește că în prima sa ieșire publică de la izbucnirea azilelor groazei, Marius Budăi susținea marți că demisia sa în scandalul privind azilele groazei din Ilfov „nu contează”. După ce un jurnalist a revenit și l-a întrebat dacă s-a gândit, totuși, vreo secundă să demisioneze, Marius Budăi a răspuns scurt: „Mulțumesc frumos de întrebare”.

Budăi se declarase atunci „șocat” de situația din cele trei cămine ale groazei din Voluntari și Afumați, dar a pasat responsabilitatea principală către Consiliul Județean Ilfov, care are în subordine DGASPC, instituție ce deconta lunar la plată serviciile prestate de aceste centre. El le-a prezentat jurnaliștilor fotografiile depuse de cele trei azile atunci când au cerut licența de funcționare, fotografii care arată condiții de hotel de lux și s-a declarat contrariat.

Șefii de la ANPIS și AJPIS, autorități aflate în subordinea Ministerului Muncii, au fost demiși după ce Marcel Ciolacu a cerut acest lucru.

Se cere demisia Gabrielei Firea

De scandal se leagă și numele actualului ministru familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, și al soțului ei, primarul Voluntarului, Florentin Pandele, indicați de presa centrală că ar fi știut de situația din azile dar nu au făcut nimic.

Digi24.ro scrie că Florentin Pandele și Gabriela Firea susțin că vina în acest scandal a fost atribuită nedrept pe seama lor și au acuzat USR și o „campanie” împotriva fostului edil al Bucureștiului, care ar fi „atacat” de partidul din opoziție.

Sursa citată arată, însă, că, înainte cu un an și jumătate de descinderile DIICOT la „azilele groazei”, aproape toate autoritățile locale și centrale cu atribuții în controlul centrelor sociale au primit reclamații despre nereguli sau chiar abuzuri la unul dintre centrele din Voluntari.

Centrul de Investigații Media și Buletin de București au făcut publice noi documente care arată că au făcut sesizări încă din octombrie 2021. Primarul Florentin Pandele susține că nu a știut despre acestă situație. Crede că funcționarii din primărie i-ar fi ascuns adevărul, după cum a declarat la Realitatea TV.

În context, mai multe voci cer și demisia Gabrielei Firea de la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului și egalității de șanse.

De altfel, comunitatea Declic, care organizează joi și un protest în Capitală pentru acest demers, a transmis presei un comunicat în care arată că „demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, nu este suficientă”. 

„Gabriela Firea trebuie să plece de la Ministerul Familiei. Apropiații ei erau implicați în conducerea azilelor groazei. Consiliera și prietena Gabrielei Firea, alături de fostul șofer al ministrei, au condus unele dintre azilele groazei. Asta, în timp ce sora lui Firea conducea instituția care făcea verificările la aceste azile. De aceea, peste 30.000 de cetățeni au semnat deja petiția „Afară cu Budăi și Firea!”, petiție adresată premierului Marcel Ciolacu. Petiția poate fi citită și semnată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/demitere-firea-budai”, arată comunicatul Declic.

Referatul de arestare al procurorilor DIICOT în dosarul „azilelor groazei” arată că, între altele, victimele, dincolo de înfometare, batjocură şi exploatarea financiară, au fost sedate, deşi acuzau dureri abdominale, iar insecticide pentru ploşniţe şi păduchi au fost date, fără a respecta instrucţiunile, inclusiv pe hainele celor internaţi, relatează Buletin de Bucureşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!