Guvernanții pregătesc reducerea cheltuielilor bugetare, inclusiv prin înghețarea angajărilor, dar politrucilor „din teritoriu” nu le pasă. Dimpotrivă, pregătesc noi angajări, pentru ai lor.

La școala din Lugașu de Jos se vrea secretară, fără concurs, soția primarului UDMR-ist Sorban Orsoloya, iar o colegă de partid va ocupa un post special înființat, de directoare adjunctă, din postura de... inculpată pentru contrabandă cu țigări. 

Pentru „prima doamnă” 

Școala din Lugașu de Jos este în centrul unui nou scandal, după multe altele prin care a trecut în ultimii ani, toate iscate de ambițiile primarului Sorban Levente (foto). Cel mai mare s-a consumat în 2020, când, la dorința edilului, directorul Técsi Francisc a transformat-o în școală profesională, deși nu îndeplinea nicio condiție, așa că Ministerul Educației a readus-o la statutul de gimnaziu, iar Técsi a fost lăsat fără funcție. Altul a fost anul trecut, când edilul a cerut „ruperea” celor 9 clase cu predare în limba maghiară din Urvind și transformarea lor într-o școală separată, exclusiv maghiară, propunerea fiind respinsă de IȘJ și de Minister. 

Același Sorban își făcuse o altă poftă, strict personală, în 2017. Profitând că Legea Educației permitea autorităților locale să finanțeze posturi auxiliare în învățământ, a rezolvat înființarea, pe lângă postul de secretară finanțat de Minister, a unuia de secretară șefă, finanțat de Primărie, iar asta deși unitatea are doar 493 de elevi și 54 de cadre didactice. Scopul a fost angajarea pe postul călduț, sigur și bine plătit, a propriei soții, Sorban Orsolya, care după un an a intrat în concediu de maternitate. Asta până în august 2020, când și-a luat concediu fără salariu, întâi pe 6 luni, apoi pe încă 6 luni, după care l-a mai prelungit cu încă un an, până în februarie 2023. 

Convinsă că „îi aparține” 

În decembrie anul trecut, femeia a cerut să revină în activitate, dar pe alt post, ceea ce, spune actuala directoare Loredana Berzovan (foto), este ilegal. Concret, pentru că în 2020 legea a fost schimbată și nu mai permite existența unor posturi finanțate de autoritățile locale, Sorban a solicitat „reîncadrarea” pe postul de secretară finanțat de Minister, vacantat în toamna anului trecut, când persoana care îl ocupase s-a transferat la o grădiniță din Aleșd.

„Cererile privind personalul le soluționează Consiliul de Administrație al școlii, care a respins-o. Aprobarea ar fi ilegală, pentru că doamna Sorban a plecat de pe un post plătit de Primărie și acum vrea altul, plătit de Minister, pentru care nu a dat concurs. De altfel, școala a demarat procedura de concurs pentru acest post, dar ea nu s-a înscris. Probabil consideră că îi aparține”, spune directoarea.

„Cu avizul UDMR” 

În plus, și partidul primarului vrea o angajare la școala din Lugaș, invocând că legea permite - fără ca acest lucru să fie, totuși, obligatoriu - ca unitățile de învățământ cu mai mult de 25 de clase unde se predă și în limbile minorităților naționale să aibă un director adjunct numit „cu avizul organizației care reprezintă minoritatea în Parlamentul României”, în acest caz al UDMR. Asta, deși din totalul de 29 clase, cele 9 cu predare în maghiară au sub 10 elevi fiecare!

Anul trecut, favorit pentru acest post era fostul director Técsi Francisc, dar n-a obținut avizul CA-ului IȘJ, tocmai din cauza ilegalităților din trecut, iar în primăvara aceasta UDMR l-a schimbat cu o altă propunere: Lörincz Matild, profesoară la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd. „A fost propusă cu avizul UDMR și va fi numită de la 1 mai. Nu a existat niciun motiv legal să nu aprobăm propunerea”, spune șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan. Lörincz va deveni deci directoare adjunctă la Lugaș, dar își va păstra și postul de profesoară la Tileagd.

Directoare cu fumuri

Ce nu știa inspectorul general, dar a aflat de la BIHOREANUL, este că femeia are o gravă problemă nu doar etică, ci și juridică: împreună cu alte 10 persoane, este judecată pentru infracțiuni la regimul vamal, mai precis contrabandă cu țigări. „Acum 4 ani Poliția i-a făcut percheziții acasă și a găsit o cantitate mare, fără acte, pentru vânzare”, a explicat o sursă a ziarului.

Spre deosebire de Sorban, care a refuzat să răspundă reporterului, Lörincz a acceptat o discuție, dar a închis-o imediat ce dialogul a ajuns la chestiunea judecării sale pentru contrabandă. „Despre asta nu vreau să vorbesc”, a spus ea, insistând doar că merită promovarea, deoarece „mereu pun pe primul plan copiii”. 

În cazul său, Judecătoria Aleșd urmează să pronunțe o primă sentință pe 4 mai. Indiferent care va fi aceasta, pata de pe obrazul profesoarei tot va rămâne, oricâte „avize” i-ar da partidul...


În urma publicării acestui articol în săptămânalul BIHOREANUL, primarul comunei Lugașu de Jos a transmis un drept la replică. Precizăm că soția edilului a refuzat să dea lămuriri ziarului, iar așa zisa „replică” nu lămurește nici ea chestiunile de actualitate ridicate de articol. Acesta poate fi citit în întregime mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!