Cinci echipe formate din angajaţi ai Prefecturii Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica, în următoarele zece zile, toate cele 748 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor.
La control
Potrivit unui comunicat transmis marţi de Prefectura Bihor, verificările vor viza respectarea normelor igienico-sanitare; autorizaţia sanitară de funcţionare; executarea lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie; asigurarea cu apă potabilă; starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare; starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); executarea lucrărilor de reparaţii, reabilitare, consolidare, modernizare; gestionarea reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare şi evacuare a acestora); asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie; existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire.
Verificările au fost cerute de prefectul Dumitru Ţiplea, care a solicitat specialiştilor nu doar să verifice pregătirile pentru debutul anului şcolar 2020-2021, ci şi să ofere consultanţă privind măsurile sanitare care trebuie respectate, în contextul pandemiei de Covid-19.
"Acţiunile de control vor demara astăzi, 01 septembrie, şi se vor finaliza la 11 septembrie, cu prezentarea către prefect a unui raport sinteză cu rezultatele verificărilor", a mai transmis Prefectura. După debutul anului şcolar, unităţile de învăţământ unde se vor găsi probleme vor fi verificate din nou.
Cum va fi?
Chiar dacă an de an s-au făcut astfel de controale, inspecţiile din acest an sunt aparte, deoarece anul şcolar va debuta în contextul pandemiei de Sars-Cov-2, iar măsurile care trebuie respectate de fiecare unitate de învăţământ sunt mult mai stricte. Pe lângă apă curentă şi săpun, şcolile şi grădiniţele trebuie să aibă măşti şi soluţii dezinfectante, atât pentru suprafeţe cât şi pentru mâini.
În plus, organizarea spaţiilor din interiorul şcolilor va fi diferită. Ministerul Educaţiei a publicat abia marţi ghidurile cu recomandările privind organizarea orelor în şcoli, ocazie cu care s-a aflat că toţi preşcolarii şi elevii vor trebui să stea la distanţă de 1 metru, ceea ce va însemna, în multe cazuri, mutarea băncilor.
După cum însuşi Ţiplea şi şeful Inspectoratului Şcoar, Virgil Blage, au anunţat luni, în Bihor se doreşte ca toţi elevii să meargă la şcoală începând cu 14 septembrie, însă deocamdată nu este clar dacă în toate unităţile de învăţământ vor putea fi respectate măsurile de distanţare fizică. Este posibil ca în şcolile cu săli de dimensiuni mici elevii să fie împărţiţi în grupe şi să meargă la şcoală în ture diferite.