În fiecare zi, Primăria Oradea cheltuie 15.000 de lei, doar pentru a curăța gunoaiele aruncate clandestin!

Calculul a fost făcut de municipalitate după ce, așa cum BIHOREANUL a arătat, Garda de Mediu Bihor a depistat trei terenuri din oraș ocupate de gunoaie de toate felurile și a trasat sarcină Primăriei să le curețe.

Operatorul de salubritate RER Vest și deținuți ai Penitenciarului Oradea adună zilnic mizeriile, dar fiind vorba de cantități foarte mari, estimările arată că vor munci cel puțin 60 de zile. Un calcul simplu matematic arată că, la finalul misiunii, orașul va fi cheltuit 900.000 de lei, doar pentru a aduna gunoaie care nu trebuiau să ajungă acolo.

„Costurile pe care trebuie să le suporte municipiul pentru a curăța zonele în care, din păcate, unii locuitori abandonează deșeuri sunt foarte mari, ajungând la 15.000 lei/zi, sumă ce reprezintă colectarea și transportul deșeurilor, forța de muncă, plus taxele de depozitare la haldă”, a transmis Primăria, printr-un comunicat de presă.

Firește, aceste cheltuieli se suportă din bugetul local, așadar din banii tuturor orădenilor. Tocmai de aceea, Primăria le cere locuitorilor orașului să nu ignore atunci când văd oameni care abandonează deșeuri pe domeniul public, ci să reclame aceste fapte Poliției Locale Oradea, la numărul 0259/969, sau prin aplicația Oradea City Report.

Potrivit OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, abandonarea de gunoaie pe domeniul public se amendează cu sume între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!