"Ordonanţa energiei", care plafonează preţul energiei electrice doar pentru o parte dintre consumatori, provoacă frisoane conducerii Primăriei Oradea şi firmelor bihorene, care se văd obligate să facă raţionalizări ca pe vremea lui Ceauşescu. 

"Nu avem de ales. Va trebui să găsim soluţii ca să reducem consumul de energie electrică măcar cu 15%", spune primarul Florin Birta.

Un colac salvator...

Adoptată pe 1 septembrie, Ordonanţa de Urgenţă 119, care modifică OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, i-a făcut pe români să răsufle uşuraţi. Plafonarea preţurilor la energie a fost prelungită până la 1 august 2023, ceea ce înseamnă că populaţia va reuşi să treacă peste iarnă, în ciuda exploziei tarifelor pe fondul războiului din Ucraina. 

Astfel, consumatorii casnici plătesc din septembrie gazele la un preţ de 0,31 lei pe MWh, iar cei non-casnici de 0,37 lei pe MWh, mult sub preţul de piaţă de circa 1,6 lei pe MWh, care i-ar fi împins în incapacitate de plată.

O măsură similară a fost luată şi în cazul curentului. Guvernul a menţinut plafonarea de 0,68 lei pe KWh pentru clienţii casnici cu un consum sub 100 KWh pe lună în 2021.

... numai pentru unii

În schimb, pentru a determina populaţia să stingă din becuri, gospodăriile cu un consum între 100 şi 300 KWh, de altfel majoritare, beneficiază de un preţ plafonat de 0,80 lei KWh doar până la 255 KWh pe lună. Diferenţa se plăteşte la preţul pieţei!

În cazul consumatorilor non-casnici, spitalele, unităţile de învăţământ şi furnizorii de servicii sociale plătesc 1 leu pe KWh, iar instituţiile publice, IMM-urile şi firmele din industria alimentară au "reducere" doar pentru 85% din consumul mediu realizat la locul de consum în 2021, pentru a fi obligate să îşi reducă consumul cu 15%.

Ordonanţa nu spune nimic despre întreprinderile cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane lei, serviciile de utilităţi publice şi biserici, care vor fi obligate să plătească curentul la preţul pieţei, ce poate fi şi de trei ori mai mare decât cel plafonat...

"Căutăm variante"

Plafonarea parţială a preţului la energia electrică a luat prin surprindere administraţia locală. "Sperăm că în final serviciile publice, de la alimentare cu apă la transport local, vor beneficia şi ele de plafonarea preţului curentului, dar până atunci căutăm variante de reducere a consumului", spune primarul Florin Birta.Mircea Oaie,  directorul administrativ al Primăriei

Primăria este în plină procedură de achiziţie a necesarului de energie electrică pentru palatul administrativ, Direcţia Patrimoniu Imobiliar cu clădiri, şcoli şi grădiniţe, Clubul Sportiv Municipal, Spitalul Judeţean, DASO, APTOR şi Termoficare Oradea. "Prin contractul pe un an, care a expirat în iulie, am plătit pentru curent 97 milioane lei fără TVA. Pe viitorul contract ne aşteptăm ca factura de curent să crească la peste 130 milioane lei pe an", spune directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie (foto).

În condiţiile în care furnizorii de energie electrică evită să încheie contracte pe termen lung şi pe cantităţi mari, conducerea Primăriei ia în calcul inclusiv varianta să treacă la un furnizor de ultimă instanţă. "Dacă semnăm un contract la un preţ ferm, astăzi, când tariful este foarte sus, s-ar putea ca pe termen lung să pierdem", zice Oaie. 

Stingeţi becul! 

Având în vedere că OUG 119 plafonează preţul pentru doar 85% din energia consumată de Primărie, BIHOREANUL a aflat că municipalitatea pregăteşte un pachet de măsuri de economisire. "Vrem să scădem consumul cu 15% pentru a nu fi nevoiţi să plătim curentul la preţul pieţei, care poate fi şi de 6 ori mai mare decât cel plafonat", spune directorul Mircea Oaie.

Măsurile, înaintate spre analiză primarului, vizează printre altele pornirea iluminatului public seara cu circa o jumătate de oră mai târziu şi oprirea lui dimineaţa mai devreme cu o jumătate de oră, interzicerea folosirii aparatelor de aer condiţionat sau a radiatoarelor pentru încălzirea birourilor odată cu venirea sezonului rece şi oprirea peste noapte a tuturor consumatorilor din palatul administrativ, care nu sunt strict necesari, ceea ce ar putea implica inclusiv iluminatul arhitectural.

Pe pielea orădenilor...

Reprezentanţii CAO şi cei ai OTL, mari consumatori care îşi cumpără curentul separat, speră ca "Ordonanţa Energiei" să fie modificată. "Ca să curgă apă la robinet, undeva porneşte o pompă. Dacă vom plăti curentul la un preţ de 5 ori mai mare, acest lucru se va răsfrânge şi în facturile orădenilor", avertizează directorul CAO, Lucian Chindlea.Romeo Nica, director economic al OTL

Conducerea OTL a ordonat deja tuturor structurilor subordonate să reducă consumul cu 15% prin folosirea mai judicioasă a iluminatului şi utilajelor. Economiile vor fi, însă, mici. "Singurele modalităţi eficiente de diminuare a consumului ar presupune oprirea aerului condiţionat sau a încălzirii în tramvaie şi autobuze ori reducerea frecvenţei de trecere, ceea ce nu ne putem permite. Circulaţia în oraş este deja dată peste cap", explică directorul economic Romeo Nica (foto).

Soluţii de criză 

Şi firmele bihorene sunt direct afectate de noile facturi. "Deocamdată nu avem notificări de disponibilizări. Firmele încearcă să îşi reducă din costuri şi să umble la tarife. Dacă factura de curent creşte de 3-4 ori, acestea nu pot scumpi produsul cu 15-20%, pentru că nu-l mai cumpără nimeni", explică directorul AJOFM Bihor, Bėkési Csaba.

Ioan Lezeu, directorul CongipsConfruntat cu o creştere a facturilor cu 50%, producătorul de materiale de construcţii Congips, de pildă, va transfera costul în preţuri. "Deşi materiile prime s-au mai ieftinit, nu vom reduce preţurile, pentru că s-a scumpit curentul", zice directorul Ioan Lezeu (foto)

În schimb, producătorul de tâmplărie PVC Optimedia, care exportă 80% din producţie, îşi va creşte tarifele. "Degeaba s-a mai ieftinit oţelul, dacă sticla şi curentul sunt în continuă creştere. Previzionăm o majorare cu  5%", spune directorul Marius Pantiş.

Confruntaţi cu scumpirea energiei, agenţii economici caută surse alternative. "Parte a unui grup mare, plătim curentul la preţul de piaţă, aşa că factura aproape că s-a triplat. Încercăm să modernizăm liniile de producţie, să reducem consumul la birouri şi căutăm soluţii de energie regenerabilă", spune directorul de vânzări al producătorului de materiale de construcţii Cesal, Mihaela Masaric.

"S-ar putea să închidem"

Există, însă, domenii unde reducerea consumului este imposibilă. "Lucrez cu carne şi e greu să fac economie. Frigul trebuie să meargă tot timpul. Că am 10 kg la rece, că am o tonă, tot atâta consum", spune directorul producătorului de mezeluri Andromi, Sorin Mudura.

Firma, care plătea cam 220.000 lei pentru curent pe lună, a primit în septembrie o factură de 290.000 lei şi se aşteaptă la creşteri în continuare. "Florian Serac, directorul SCT Turism FelixEfectiv, nu ştiu ce să fac. Singura soluţie de reducere a facturii ar fi să închid fabrica", spune directorul.

Domeniul turismului este la fel de afectat. Într-un singur an, facturile de curent ale complexului President din Băile Felix au crescut de la 150.000 la 500.000 lei şi sunt în continuă urcare. "După doi ani de pandemie, explozia preţului la energie ne va pune capac", spune directorul Dumitru Fechete.

SCT Turism Felix, cel mai mare operator din staţiune, se pregăteşte de ce e mai rău. "La cum se scumpeşte curentul, riscăm să închidem pe zero", spune directorul Florian Serac (foto). Potrivit acestuia, orice economie ar afecta direct turiştii, aşa că operatorul nu exclude soluţiile radicale. "Dacă va fi nevoie, din noiembrie s-ar putea să închidem unele hoteluri", spune directorul. Măsură la care s-ar putea să apeleze mulţi agenţi economici "electrocutaţi" de facturi...


"Am contactat patru firme diferite fără să reuşesc să închei un contract. Furnizorii nu şi-au primit banii de la Guvern, aşa că nu mai vând curent subvenţionat. Mi-au spus: «Dacă vrei să cumperi la preţul pieţei de 4 lei pe kilowatt, în loc de 1 leu cât e preţul plafonat, bine; dacă nu, nu»"

Ioan Lezeu


SPERANŢE DE SALVARE
Între plafonare şi investiţii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat la începutul săptămânii trecute că "Ordonanţa Energiei" ar putea fi modificată. "Instituţiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare... Serviciile publice - iarăşi a fost o scăpare", a declarat PSD-istul.

Printre operatorii care trebuie să beneficieze de plafonarea preţului la energie, el a menţionat compania Metrorex şi serviciile publice de transport. "Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât şi colegii din coaliţie vor completa ordonanţa", a spus acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!