Alte două persoane din reţeaua orădeanului Petru Panc, samsarul de maşini care le-a dat un tun de peste 650.000 de lei asigurătorilor din România, prin intermediul unor tamponări regizate, au fost reţinute, vineri, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, pentru 24 de ore, iar o a treia persoană a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.

Patron de service, implicat în șmecherie

Amintim că în mega-dosarul anchetatorilor bihoreni sunt vizate 30 de persoane, dar nu toate au fost găsite inițial acasă. „Cele trei persoane (n.r. cele două reținute vineri, respectiv cea plasată sub control judiciar) fac parte din cele 30 cercetate, acestea fiind plecate în dimineața perchezițiilor. Au fost găsite toate cele cinci persoane care lipseau, iar față de trei s-au luat măsurile menționate mai sus", a transmis, vineri seara, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. 

Unul dintre suspecţii reţinuţi este patronul unui service auto din Oradea, unde maşinile de lux erau duse imediat după evenimentele rutiere, patron care ar fi fost părtaş la fraudă, spun sursele BIHOREANULUI

Liderul rețelei, arestat 30 de zile

Numărul suspecţilor faţă de care anchetatorii au dispus măsuri preventive a ajuns, vineri, la 17, după ce, cu o zi mai devreme, 13 persoane au fost plasate sub control judiciar, iar liderul reţelei, Petru Panc, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, la solicitarea Parchetului local.

După cum BIHOREANUL a relatat deja, 30 de persoane au ajuns în atenţia poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, într-o anchetă care vizează un tun de peste 650.000 de lei asigurătorilor din România. 

În timpul cercetărilor realizate sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, anchetatorii au descoperit o reţea de bihoreni care înscenau accidente rutiere pentru a obține bani de la firmele de asigurări. 

„Afacerea” era coordonată de Petre Panc, un samsar de maşini din Oradea, alături de cinci persoane din familia şi anturajul său.

Concret, Panc achiziţiona maşini de lux care erau trecute apoi pe numele apropiaţilor şi erau asigurate Casco sau RCA . Apoi, bolizii erau tamponaţi intenţionat de autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, dar asigurate RCA, conduse de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cărora li se ofereau sume între 100 sau 200 euro ori „rabla” lovită. Maşinile erau duse, apoi, la service-uri agreate, unde, cu toate că asigurătorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese şi materiale noi, piesele avariate erau înlocuite cu altele second-hand.

Anchetatorii au descoperit până acum indicii că gruparea a provocat intenţionat 21 de evenimente rutiere, în care ar fi fost tamponate 23 de maşini de lux, majoritatea proprietatea lui Petre Panc sau a persoanelor din anturajul său, paguba asigurătorilor ridicându-se la 657.895 lei. 

În urma percheziţiilor dispuse în caz şi desfăşurate marţi în Oradea, Marghita, Tăuteu, Biharia, Abrămuţ, Gepiu, Sântandrei şi Nojorid, au fost confiscați 17.500 de euro și 74.200 de lei, iar 13 persoane au fost reţinute. De asemenea, a fost dispus și aplicat sechestru asigurător pe 10 autovehicule aflate în posesia membrilor grupării, în valoare totală de 604.239 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!