După ce ploile s-au oprit, debitele tuturor râurilor din Bihor au început să scadă, astfel că vineri dimineață nu mai există niciun curs de apă care să amenințe să se reverse.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Anca Mihociu, toate cursurile de apă au debite în scădere, inclusiv cele care în ultimele 48 de ore au creat probleme, adică Valea Fânețelor, afluent al Barcăului, și unde autoritățile au ridicat un dig cu 1.200 de saci de nisip, și râul Topa, de lângă Holod.

Din cele 16 stații care joi înregistrau cote depășite peste nivelul de pericol, vineri la ora 11, în bazinul Crișurilor, mai erau șase stații cu cote aferente codului galben de inundații, dar toate cu debite în scădere. Din cele șase, patru sunt în Bihor: stația Talpoș pe Crișul Negru, stațiile de la Holod și Barcău, respectiv stația Sălard, tot pe râul Barcău.

De asemenea, și Crișul Repede s-a retras, iar promenada din centrul Oradiei este din nou practicabilă, din zorii zilei de vineri. Cu o zi în urmă, râul se revărsase peste promenadă, în amonte și aval de Podul Centenarului, iar debitele înregistrate ale Crișului Repede au fost de peste 6 ori mai mari decât normalul perioadei.

O situație asemănătoare s-a mai înregistrat în primăvara lui 2013, când debitul râului a fost de 10 ori mai mare decât era normal, a transmis ABA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!