Daţi Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu, îi îndemna Iisus, potrivit Apostolului Marcu, pe ucenicii Săi. Ce te faci, însă, când sunt mai mulţi Cezari?

Aflat într-o asemenea dilemă, Preasfinţitul Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului, a găsit soluţia pragmatică: între doi mai-mari, unul "eretic" şi "pe ducă", iar altul "drept-credincios" şi "pe val", a găsit cu cale să-l recunoască de Cezar doar pe cel din urmă. Îndatorat atât proaspătului fost preşedinte al Consiliului Judeţean, penticostalul Radu Ţîrle, trecut la PDL, cât şi posibilului viitor şef al CJ, ortodoxul Cornel Popa, lider al PNL Bihor şi membru al Adunării Eparhiale, episcopul a "votat" deja pentru cel din urmă. Episcopul s-a băgat vârtos în campanie şi, la două recente evenimente religioase cu iz electoral, l-a umilit pe Ţîrle pentru a-i face lobby liberalului.

Votul pentru Popa, datorie de creştin

Acum trei săptămâni, chiar în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, episcopul Sofronie Drincec s-a aflat la Drăgăneşti, pentru hirotonirea noului preot ortodox al satului Mizieş, Mihai Săutiuţ, dar şi pentru a participa la o şedinţă festivă a Consiliului Local, care l-a uns cetăţean de onoare al comunei, "pentru merite deosebite în dezvoltarea spirituală" a aşezării.

Ierarhul n-a venit însă singur, ci însoţit de senatorul liberal Cornel Popa, mai nou nelipsit de la deplasările episcopului, şi nu doar ca membru în Adunarea Episcopală, ci şi ca beneficiar al gesturilor de bunăvoinţă pe care Preasfinţitul le face în favoarea sa, ca un veritabil agent electoral în rândul ortodocşilor bihoreni. La întâlnirea de la Drăgăneşti, episcopul n-a uitat să le spună enoriaşilor că pe 10 iunie au datoria creştină de a ieşi la vot şi de a pune ştampila pe numele senatorului Popa, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Partida electorală jucată de Sofronie s-a derulat în patru reprize, atât în timpul Sfintei Liturghii de la biserica din comună, cât şi în timpul mesei festive organizate în cinstea lui şi în pauzele dintre bucate şi şpriţuri. În cuvântul de învăţătură, episcopul le-a reamintit enoriaşilor că trebuie să-l voteze pe candidatul ortodocşilor, "în persoana domnului senator Cornel Popa", nu cumva să-l ştampileze pe Radu Ţîrle, căci e penticostal, şi cu atât mai puţin pe candidatul UDMR.

Invocându-l pe Sfântul Gheorghe, ca "model de sfinţenie, pildă de credinţă şi de biruinţă", Sofronie a atenţionat credincioşii că "avem o mare datorie faţă de străbuni, să ne apărăm integritatea naţională, fără autonomii şi fără alte limbi în afara limbii române". Iar asta se poate realiza doar votând creştinii ortodocşi. "Ne-am dovedi foarte săraci sufleteşte dacă nu ne-am apăra aceste idealuri înalte", explica Preasfinţitul, avertizând că în caz contrar "o să ajungem slugă la stăpâni străini".

Ţîrle, mai păcătos ca femeia

Dacă Radu Ţîrle, prezent şi el la ceremonia de la Drăgăneşti, a înghiţit cumva acest afront, pe al doilea nu l-a mai suportat. Căci pe 29 aprilie, Sofronie a poposit iar în zona Beiuşului, la Săud, satul de baştină al şefului Poliţiei Române, Liviu Popa. Prilejul a fost târnosirea noii biserici a satului, ridicată în locul bătrânului lăcaş din lemn distrus într-un incendiu în anii '90. Ctitoria a fost construită prin contribuţia credincioşilor din comună, a Primăriei Bunteşti, dar şi a CJ, motiv pentru care parohul, primarul şi protopopul Beiuşului l-au invitat la eveniment şi pe Ţîrle.

Potrivit datinii, după sfinţire, participanţii au putut intra în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, bărbaţi şi femei deopotrivă, ocazie rară deoarece, potrivit canoanelor bisericeşti, intrarea în altar e interzisă femeilor, care pot pătrunde aici cu totul excepţional, eventual cu mătura în mână, dacă se îngrijesc de curăţenie. Cu acest prilej, episcopul Sofronie l-a umilit pe Ţîrle mult mai aspru, avertizându-l ostentativ şi repetat că el nu are voie să intre în altar!

"L-am tratat regeşte"

04 Radu Tirle (medalion).jpg"Eu nu m-am dus acolo de capul meu, ca să provoc pe cineva, ci invitat, pentru că în calitatea de preşedinte la judeţ am dat bani pentru construirea lăcaşului. Nici nu am vrut, cunoscând regulile bisericii ortodoxe, să intru în altar", spune Radu Ţîrle (foto), supărat că Preasfinţitul l-ar fi înjosit în mod intenţionat de faţă cu lumea. "De 6-7 ori a repetat, ostentativ, că cei de altă credinţă nu au voie să intre în altar, uitându-se spre mine şi atrăgând, astfel, toate privirile spre mine. Mai mult, deşi a adus tuturor mulţumiri pentru contribuţiile la ridicarea bisericii, l-a pomenit mai ales pe domnul senator Popa, dar despre mine nu a zis niciun cuvânt", zice Ţîrle.

PDL-istul e cu atât mai frustrat cu cât, zice el, a fost singurul preşedinte CJ care s-a purtat nediscriminatoriu cu toţi reprezentanţii cultelor din Bihor, iar faţă de ortodocşi a fost cel mai grijuliu. "Nu înţeleg decât politic conduita Preasfinţitului Sofronie, deşi eu i-am şi spus că nu e corect ce face. Cât am condus eu judeţul, banii pentru biserici s-au împărţit proporţional cu numărul de credincioşi al fiecărui cult. Pot dovedi cu acte că pentru comunităţile evanghelice am dat 12% din fondurile pentru biserici, cât reprezintă populaţia evanghelică. Cine, până la mine, s-a mai certat cu UDMR pentru ca Episcopia Ortodoxă să redevină proprietar pe clădirea din Parcul Traian unde funcţionează Casa Memorială Ady Endre?", zice Ţîrle. Şi la fel, aminteşte el, "cine a mai cinstit aşa mult un prelat ortodox încât să-l ducă, aşa cum l-am dus eu, în America, pe Preasfinţitul Sofronie, care a fost tratat acolo regeşte, cu tot respectul cuvenit?".

Supărarea lui Ţîrle e atât de mare încât a doua zi după "incidentul" de la Săud i-a şi trimis un memoriu Patriarhului. "I-am scris ce s-a întâmplat şi ceea ce am făcut eu pentru Biserica ortodoxă din Bihor", spune fostul preşedinte al CJ, fără a adăuga dacă şi ce sancţiuni se aşteaptă să decidă şeful BOR asupra episcopului orădean.

"E normal să fim cu ai noştri"

BIHOREANUL a încercat cu insistenţă să obţină şi un punct de vedere al Episcopiei ortodoxe, dar fără rezultat. Deşi avizat asupra subiectului şi gravităţii lui, dată fiind implicarea atât a PS Sofronie, cât şi a doi politicieni de vârf ai judeţului, purtătorul de cuvânt nu a fost autorizat să transmită o reacţie a instituţiei.

Neoficial, însă, lucrurile au fost explicate de o sursă apropiată episcopului, care susţine că adevărul e undeva la mijloc, neputând fi separat de exagerare ca uleiul de apă. "La târnosirea bisericii din Săud, Preasfinţitul nu a pronunţat numele domnului Radu Ţîrle când a avertizat că persoanele de altă credinţă nu pot intra în Sfântul Altar, ci a procedat corect, conform canoanelor ortodoxe, şi fără a-l jigni pe domnul Ţîrle personal. Preasfinţitul a spus doar că persoanele de altă confesiune nu au voie să intre în altar, pentru toată lumea, la modul general, pentru că tocmai ieşeau oamenii de la o biserică neoprotestantă din apropiere, şi a dorit să prevină situaţia ca cineva de acolo să vină ca să intre în Sfântul altar al bisericii noastre", explică sursa BIHOREANULUI.

Cât despre faptul că episcopul a îndemnat credincioşii să-l voteze pe Cornel Popa, răspunsul a fost dezarmant de sincer: "Dacă Preasfinţitul nu ar face nimic pentru români, i s-ar reproşa de ce nu face. Dacă face, e învinuit de ce face. Dar nu e normal să îndemnăm credincioşii să voteze cu unul de-al nostru? Ar trebui şi noi, românii ortodocşi, să fim atenţi cu cine votăm, aşa cum sunt alţii atenţi, să votăm de-ai noştri, nu pe cei ai altor neamuri şi ai altor biserici!". Amin şi fără comentarii!


CRUCEA ŞI ŞTAMPILA
Cu Dumnezeu în campanie

04 Bocskei Laszlo.jpgPS Sofronie nu e singurul episcop bihorean implicat în campania electorală. Luna trecută, omologul său romano-catolic, Bocskei Laszlo (foto), un prelat neamestecat, cel puţin până acum, în jocuri politice, a declanşat un atac contra primarului Oradiei, Ilie Bolojan, pe tema parcului ce împrejmuieşte fostul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Într-o scrisoare deschisă, Bocskei a afirmat că actualul edil s-a angajat ca municipalitatea să îngrijească timp de 15 ani parcul Palatului Baroc, dar nu se ţine de cuvânt.

"Aceasta în timp ce se vorbeşte despre condiţii tot mai bune asigurate cetăţenilor, pe de o parte, iar pe de altă parte se insistă asupra conservării patrimoniului deţinut de municipiul Oradea, faţă de care şi în cazul Parcului Baroc municipalitatea nu se achită de obligaţiile ce-i revin", comenta episcopul Bocskei Laszlo, ameninţând că dacă Primăria nu-şi va revizui atitudinea, "instituţia noastră va considera necesară renunţarea la protocolul sus-amintit, aceasta având urmare administrarea parcului din resurse proprii, dar şi limitarea accesului vizitatorilor în acest perimetru". Altfel spus, îi va administra primarului o lovitură serioasă taman în prag de alegeri, folosul trăgându-l, evident, contracandidatul UDMR-ist, Cseke Attila.