În paralel cu lucrările la carosabilul de pe Calea Aradului, care va fi lărgit la patru benzi, față de trei câte sunt în prezent, Primăria Oradea va face investiții și în infrastructura liniilor de tramvai de pe această stradă.
Luni, Consiliul Local Oradea a aprobat alocarea a aproape 6 milioane de lei pentru lucrările de refacere integrală a căii de rulare, șantier ce se va derula pe timpul nopții, astfel încât circulația tramvaielor să nu fie afectată.
Înlocuită și înierbată
Mai precis, conform hotărârii de rectificare bugetară votată în unanimitate de aleșii orădenilor, Primăria va aloca din fondul de rezervă suma de 5.950.000 lei pentru refacerea suprastructurii liniei de tramvai și înierbarea pe o lungime de 674 m, între Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și strada Padișului.
„Pe Calea Aradului se execută lucrări de întreținere, reparații, amenajări străzi, în baza acordului cadru încheiat anul trecut, pe o perioadă de 4 ani, de către municipiul Oradea în două loturi. În cadrul acestor lucrări, ne doream să înierbăm și linia de cale ferată, pe lângă coborârea cablurilor de pe stâlpi. În momentul în care colegii de la OTL au verificat starea liniei de tramvai, s-a ajuns la concluzia că aceasta trebuie înlocuită, pentru a nu face o lucrare și peste un an să revenim și să intervenim asupra acestei lucrări”, a declarat primarul Florin Birta (foto) în cadrul ședinței de îndată care a avut loc luni și care s-a ținut online.
Aleșii orădenilor n-au dezbătut și problema sistării circulației tramvaielor. Edilul Oradiei a declarat ulterior pentru BIHOREANUL că circulația tramvaielor nu va fi însă afectată.
„Lucrările se vor face sub trafic, pe timpul nopții. Circulația tramvaielor nu va fi afectată”, a spus Birta.
Deocamdată, șantierul este în stadiu incipient, Primăria urmând să organizeze o licitație publică. „Cum aceste lucrări de înlocuire a liniei de cale ferată nu se regăsesc în acordul cadru, atunci punem acești bani la dispoziție pentru a se organiza o procedură de licitație, astfel încât linia de cale ferată să fie înlocuită pe acea porțiune, urmând ca tot acel bulevard să fie dat în folosință la momentul finalizării lucrărilor”, a mai spus primarul, în timpul ședinței de Consiliu Local.
Contre PSD-PNL
Subiectul lucrărilor de pe Calea Aradului a fost și un prilej de ceartă în ședința de luni. Consilierii social-democrați i-au reproșat primarului că pe acest bulevard se derulează lucrări de extindere, nu de întreținere și reparații, pentru care municipalitatea ar fi trebuit să organizeze o licitație și să obțină o autorizație de construcție.
„Sunt lucrări de extindere, nu de întreținere și reparații. Lucrările de extindere presupun investiții, iar lucrările de reparații presupun păstrarea profilului actual al drumului, nu presupun extinderea drumului. Investiție înseamnă automat obligativitatea contractării lucrărilor prin licitație publică”, a declarat PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto), cerând și să i se comunice numărul autorizației de construcție pentru șantier.
În replică, Florin Birta a reiterat că lucrările de pe Calea Aradului sunt de întreținere și reparații, motiv pentru care sunt realizate în cadrul acordului cadru al municipalității, ceea ce face să nici nu aibă nevoie de autorizație de construcție.
Când Sabău i-a arătat că inclusiv în proiectul de hotărâre supus luni votului, angajații Primăriei au scris că pe Calea Aradului se fac lucrări de „extindere”, edilul a dat vina pe volumul mare de muncă din administrația locală. „Se mai întâmplă, colegii noștri nu pot fi perfecți, s-ar putea să fi intervenit o greșeală. La nivelul de muncă pe care îl avem în Primărie, se mai întâmplă și astfel de greșeli”, a declarat Birta.
Liderul grupului PSD, Adrian Madar, a intervenit în discuție și i-a reproșat primarului liberal că încalcă legea pentru o lucrare utilă. „Dvs. considerați că acel acord cadru vă dă dreptul să faceți lucrările fără să aveți autorizație de construcție. Știți ce nu înțeleg eu, domnule primar? Este o lucrare utilă și cu care toată lumea este de acord și, în loc să o faceți cum cere legea, facem aici semantică... Obțineți, frate, o autorizație de construcție și faceți lucrările așa cum trebuie făcute, și nu mai apar astfel de discuții. Nu vă înțeleg, credeți-mă”, a declarat Madar.
Vezi înregistrarea ședinței de Consiliu Local: