Constructorii au început așternerea primului strat de asfalt pe tronsonul de 3 kilometri cuprins între Oșorhei și Cheriu, parte a lotului II al Inelului Metropolitan de Sud al Oradiei, dintre Băile Felix și Oșorhei.

Întreaga șosea de 17 km va fi finalizată în primăvara anului viitor, dar acest tronson va fi deschis circulației de luna viitoare, iar în acest an va mai fi dat în folosință și un tronson din lotul I, între Nojorid și Cordău.

Lotul II, la jumătate

Potrivit unei informări transmise joi de Consiliul Județean cu privire la începerea așternerii primului strat de asfalt între Oșorhei și Cheriu, stadiul lucrărilor pe cei 8 kilometri ai lotului II, din care acesta face parte, a ajuns la 50%.

„Se desfășoară lucrări pe toată lungimea lotului II. În anumite zone se așterne stratul de balast stabilizat, pe alte porțiuni se fac săpături, iar în zona pădurii de la Betfia se lucrează la umplerea terenului”, arată administrația județeană.

Comunicatul îl citează pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, conform căruia „până săptămâna viitoare se va finaliza turnarea primului strat de asfalt care leagă centura Oșorhei de sensul giratoriu din Cheriu”.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

De asemenea, Bolojan afirmă că „ne propunem ca, după finalizarea asfaltărilor și marcajelor provizorii, din 14 noiembrie să se deschidă circulația pe acest tronson pentru locuitorii din Cheriu”.

Pe lotul II al Inelului Metropolitan de Sud, lucrările sunt executate de PORR Construct, valoarea contractului fiind de 81,688 milioane lei, fără TVA.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Alți 5 km, gata între Nojorid și Cordău

În același comunicat transmis de CJ Bihor se arată că în ce privește lucrările pe lotul I al centurii metropolitane de sud (Nojorid - Băile Felix), cu o lungime de 9 km, stadiul execuției a ajuns la 90%.

Aici, lucrările sunt executate de o asociere formată din Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), valoarea contractului fiind de 70,143 milioane lei, fără TVA.

Din acest lot, un tronson de 5 km va fi deschis circulației la finele acestui an, după cum a anunțat în luna iunie președintele CJ Bihor, din Nojorid, din intersecția cu DN 79 Oradea – Arad și cu centura Nojorid, până în Cordău, în apropierea viaductului peste șoseaua națională DN 76 Oradea – Deva.

Finalizat la primăvară

Inelul Metropolitan de Sud al Oradiei – care ocolește pe o lungime de 17 km localitățile Nojorid, Băile Felix și Sânmartin, Oradea și Oșorhei – este menit să facă posibilă circulația vehiculelor fără ca acestea să mai intre pe șoseaua de centură a Oradiei, legând trei șosele importante, și anume DN 79 Oradea – Arad, DN 76 Oradea – Deva și DN 1 Oradea – Cluj.

Centura metropolitană de sud este conectată și la centurile Nojorid, Sânmartin și Oșorhei, date în folosință vara aceasta. Termenul pentru finalizarea lucrărilor pe întreaga șosea este primăvara anului viitor.

Pentru realizarea IRM de Sud, CJ Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Oradea și cu cele ale comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, iar finanțarea este asigurată din fondurile administrației județene și ale celei municipale alocate prin Programul Anghel Saligny, cu contribuții și din bugetele proprii ale CJ Bihor și Primăriei Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!