Pentru a zecea oară după Revoluția din 1989 și a cincea oară după aderarea României la Uniunea Europeană, românii sunt chemați să-și desemneze aleșii locali respectiv eurodeputații. În premieră, cele două scrutinuri au loc în aceeași zi.

Toate cele 659 secții de votare care funcționează duminică în Bihor s-au deschis la ora 7.00, procesul electoral urmând să dureze cu o oră mai mult decât la oricare alt scrutin.

În așteptarea alegătorilor

„Toate secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00, nu avem nicio informație că ar fi probleme în județ din acest punct de vedere”, a declarat BIHOREANULUI Marius Șovarschi, membru în Biroul Electoral Județean Bihor.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 22.00, cu o oră mai mult decât în anii electorali anteriori, pentru desemnarea aleșilor locali cetățenii având dreptul de a-și exercita dreptul de vot doar în secțiile la care sunt arondați după criteriul domiciliului sau al reședinței, dar putând vota cei 33 reprezentanți români în Parlamentul European în orice secție.

Persoanele care nu știu la ce secție de votare sunt arondați pot afla această informație în mai puțin de un minut, accesând platforma https://www.registrulelectoral.ro, unde își introduc CNP-ul și numele de familie.

Dacă după ora 22.00 în incinta secției sau în preajma acestora se mai află cetățeni care nu au apucat să voteze și doresc să facă acest lucru, președinții birourilor acestora pot decide prelungirea votării, până cel târziu la ora 23.59.

5 buletine de vot

În Bihor sunt așteptați să voteze 498.899 cetățeni cu drept de vot, din care 186.513 în Oradea.

În secția de votare, după ce sunt legitimați (pe baza actului de identitate) și identificați pe listele de alegători, ei primesc 5 buletine de vot: câte unul pentru a vota reprezentanții în Parlamentul European (unde România are 33 mandate), pentru alegerea primarului, a membrilor Consiliului Local, a membrilor Consiliului Județean și a președintelui Consiliului Județean.

Mandatele aleșilor în PE vor dura 5 ani, iar cele ale aleșilor locali 4 ani.

Și 5 urne

Votarea se face în cabinele de vot, în mod secret, iar după aplicarea ștampilei VOTAT în patrulaterul corespunzător candidatului și formațiunii preferate buletinele de vot se îndoaie așa încât pagina albă cu ștampila de control să rămână în exterior și fiecare se depune în urna corespunzătoare, pentru Parlamentul European, primar, Consiliul Local, Consiliul Județean și președintele Consiliului Județean.

Atenție, în ziua votării este interzisă orice acțiune de propagandă electorală și, bineînțeles, orice legată de votare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!