Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat o ședință a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, din cauza avertizărilor emise de meteorologi și hidrologi.

Așa cum BIHOREANUL a scris, Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă un cod roșu general pentru județele Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin, valabil între orele 15 și 20, timp în care vor fi intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

În plus, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit un cod galben valabil de sâmbătă, de la ora 14, până duminică, la ora 16, pe râuri din mai multe județe, inclusiv din bazinele Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru. Asta înseamnă că ar putea avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Evitați activitățile lângă ape!

În acest context, Comitetului ministerial a făcut recomandări pentru cetățeni și autorități. „Se recomandă autorităților locale și populației să respecte indicațiile IGSU/IJSU și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice. De asemenea, în special localitățile vizate de codul ROȘU de intensificări de vânt, autoritățile locale și județene trebuie să adopte măsuri active de prevenire și protecție a populației și bunurilor”, a transmis Ministerul Mediului.

Potrivit comunicatului, Administrația Națională Apele Române a dispus intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formațiilor de intervenție și pregătirea materialelor și echipamentelor din stocurile de apărare. „Echipele ANAR sunt pregătite să acorde întreg sprijinul, la nevoie, autorităților locale și județene”, se mai arată în informare.

ISU Bihor: Nu vă deplasați în apropierea copacilor

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a transmis, de asemenea, o serie de sfaturi. 

Pompierii le recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

„Totodată, recomandăm bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale”, a declarat Alina Butaci, ofițerul de presă al ISU Bihor.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

De asemenea, pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii le recomandă bihorenilor să curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, și să nu arunce resturi menajere și vegetale în albiile apelor curgătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!