Şefa Serviciului Social din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Gati Gizella Angela, a fost condamnată definitiv, joi, la închisoare cu suspendare după ce, băută fiind la volanul unei maşini, a creat haos pe DN1, în Oşorhei, unde a avariat două maşini, un indicator rutier şi o baliză, blocând parţial circulaţia vreme de 2 ore.

Haos pe DN1

Accidentul rutier, despre care a scris şi BIHOREANUL, s-a produs vara trecută, în seara de 23 iunie. "În timp ce conducea un autoturism pe DN1, pe direcţia Aleşd - Oradea, pe fondul consumului de alcool, femeia în vârstă de 48 ani a acroşat un indicator rutier de ocolire şi o baliză din plastic, montate în dreptul insuliţei pentru trecere de pietoni, care au fost proiectate într-o autoutilitară, condusă din sens opus de un bărbat de 33 de ani, din comuna Apahida, judeţul Cluj, apoi şi-a continuat deplasarea peste scuar, a pătruns pe sensul opus, unde a acroşat o autoutilitară, condusă din sens opus de un bărbat de 63 de ani, din comuna Ip, judeţul Sălaj", au comunicat atunci reprezentanţii Poliţiei Bihor, explicând că, vreme de 2 ore, până la finalizarea cercetărilor, circulaţia în zonă a fost blocată parţial, desfăşurându-se pe un sens alternativ.

Depresia e de vină...

Şoferiţa, despre care BIHOREANUL a aflat recent că se numeşte Gati Gizella Angela şi este şefa Serviciului Social din Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, a avut o alcoolemie de 2,51 în sânge şi a fost trimisă în judecată toamna trecută de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Procesul femeii a început la Judecătoria Oradea unde, potrivit sentinţei pronunţate în februarie 2021, ea şi-a recunoscut greşeala şi a solicitat să fie judecată după procedura simplificată, adică doar în baza dovezilor strânse de procurori, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

În timp ce procurorii au cerut să fie trimisă la închisoare ori să i se dea o pedeapsă a cărei aplicare să fie suspendată sub supraveghere strictă, apărătorul funcţionarei ar fi vrut ca judecătorul să renunţe de tot la aplicarea vreunei pedepse ori să-i amâne aplicarea. Argumentul? Pe de o parte, şefii femeii i-au atras atenţia că "în cazul unei condamnări i se va întrerupe contractul de muncă", iar pe de alta, Gati nu şi-ar fi dat seama ce i se întâmplă în ziua cu pricina, căci a comis infracţiunea "pe un fond dureros, a căzut într-o depresie gravă, iar faptul că alcoolemia a ajuns la nivelul respectiv se datorează faptului că a interacţionat cu medicamentele".

Pălincă sau apă? 

Culmea e că, având ultimul cuvânt, femeia a dat vina pentru alcoolemie pe faptul că... a încurcat sticla de apă cu cea de pălincă. "În ziua accidentului a fost să facă curăţenie în beciul unei case, a dorit să bea apă, însă era alcool în sticla respectivă, iar la momentul la care s-a urcat la volanul autoturismului nu a simţit că este sub influenţa băuturilor alcoolice", s-a reţinut în sentinţa prin care instanţa a dispus ca Gati Gizella Angela să fie condamnată la 9 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Oradea ori Mănăstirea Sfintei Cruci.

"La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere împrejurările în care a fost comisă infracţiunea, starea de pericol creată de către inculpata aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, faptul că inculpata a pus în pericol şi viaţa celorlalţi participanţi în trafic, fiind implicată într-un eveniment rutier datorită culpei sale, implicând şi alte autoturisme, soldându-se cu vătămarea proprie", a explicat judecătorul care a mai arătat că, având în vedere valoarea ridicată a alcoolemiei, "instanţa apreciază că nu se impune nici amânarea aplicării pedepsei, nici renunţarea la aplicarea pedepsei".

Soluţia nu era, însă, definitivă, motiv pentru care Gati a şi atacat-o, cu apel, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea unde, joi, instanţa a decis să menţină în întregime soluţia Judecătoriei, ca legală şi temeinică.

Statutul funcţionarilor publici prevede că o persoană poate îndeplini o funcţie publică doar dacă "nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice".

Este posibil, deci, ca femeia să fie nevoită să-şi găsească un alt loc de muncă. Rămâne de văzut, concret, ce decizie vor lua reprezentanţii DASO şi ai Primăriei Oradea în cazul lui Gati Gizella.