Poliţia Bihor a constituit un grup de lucru extins, inclusiv cu ofiţeri de investigaţii criminale, de la Serviciul Arme şi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care, alături de jandarmi, supraveghează permanent instituţiile de învăţământ, pentru a preveni violenţele şi traficul de droguri.

Chiar şi aşa, în primele săptămâni de şcoală, în judeţ s-au înregistrat 9 dosare penale cu fapte comise în şcoli şi în preajma acestora. 

Anchete în şcoli

Anunţul a fost făcut miercuri de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, într-o conferinţă de presă organizată alături de şeful Jandarmeriei Bihor, colonelul Ioan Bogdan, şeful Biroului de Siguranţă Şcolară din Poliţia Bihor, inspectorul principal Ştefan Ghinea, şi şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisarul şef Ioana Indrieş.

„În perioada 11 septembrie - 3 octombrie, în judeţ au fost înregistrate 9 infracţiuni, din care 7 sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o infracţiune de purtare abuzivă şi una de altă natură. A mai fost aplicată o sancţiune contravenţională cu amendă de 500 de lei, pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, în incinta unei instituţii de învăţământ. Nu sunt loviri şi violenţe de natură foarte gravă. Dar trebuie să se ştie că orice sesizare care vine din preajma şcolilor, inclusiv îmbrânceli sau loviri minore, se înregistrează şi se cercetează în penal. Scopul este de a descuraja cât mai mult aceste fapte”, a explicat chestorul Haniş.

Şeful Poliţiei Bihor a refuzat totuși să ofere mai multe amănunte despre cauzele aflate în anchetă ori despre unităţile şcolare unde s-au comis faptele reclamate. „După finalizarea cercetărilor, vom putea oferi mai multe informaţii”, a spus acesta. 

Drogurile, o problemă acută

Potrivit sursei citate, din grupul de lucru constituit la nivelul Poliţiei Bihor fac parte reprezentanţi ai structurilor de ordine publică, Investigaţii criminale, Poliţie rutieră, Arme, explozivi şi substanţe periculoase, poliţiştii de la Siguranţă şcolară şi cei de la Analiza şi prevenirea criminalităţii, alături de reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi ai Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiei Oradea.

„Poliţiştii erau şi înainte în proximitatea şcolilor. Ca element de noutate este faptul că s-a mutat puţin centrul de greutate pe problema care se resimte destul de acut în societate, respectiv consumul de droguri. Una dintre priorităţile noastre este combaterea traficului şi consumului de droguri în unităţile de învăţământ şi în proximitatea acestora. Vă asigurăm că depunem eforturi substanţiale în acest sens. Nu am avut evenimente deosebite în şcoli, dar nici nu ne dorim”, a mai arătat Haniş. 

„Ne cheamă părinţii”

Pe lângă patrulele care supraveghează zona şcolilor, din care fac parte şi jandarmi, poliţiştii continuă acţiunile preventive, unele organizate la solicitarea părinţilor. „Avem foarte multe solicitări de la părinţi. Ne cheamă, cer sprijin pentru a-i învăţa pe copii să se ferească de pericolele din mediul virtual, pentru a preveni consumul de droguri”, a explicat şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisarul şef Ioana Indrieş. 

Din 11 septembrie, de când în şcoli şi grădiniţe s-au reluat cursurile, polițiștii au desfășurat activități preventive și de informare în 22 de unități școlare din municipiul Oradea și din localitățile bihorene Salonta, Borș, Popești, Tăuteu, Dobrești, Oșorhei, Ciutelec și Bogei, dar şi în parcuri și locuri de joacă.

Totodată, a explicat Indrieş, polițiștii de prevenire organizează, de două ori pe săptămână, la Comuniteca Oradea, ateliere de informare destinate elevilor, pe trei paliere preventive, respectiv educație rutieră, siguranță în mediul online, bullying și cyberbullying.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!