Senatorul liberal Cristian Bodea a confirmat vineri, într-o conferinţă de presă, dezvăluirile BIHOREANULUI de la începutul acestei săptămâni, care arătau că negocierile dintre UDMR şi PNL pentru refacerea majorităţilor în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor au fost blocate de pretenţiile aberante ale negociatorilor Uniunii, toate formulate în cheie etnică.

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, în schimbul voturilor necesare pentru schimbarea şefului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, UDMR a pretins nu doar o poziţie de viceprimar al Oradiei, ci şi extinderea învăţământului în limba maghiară, ocuparea funcţiilor de conducere din administraţia locală şi judeţeană în proporţie de o treime de către "vorbitori de limba maghiară", dar şi ocuparea simplelor posturi de execuţie din instituţiile locale tot în această pondere de către reprezentanţi ai minorităţii, toate acestea ducând la blocarea tratativelor dintre cele două formaţiuni.

Vinovatul, Szabo Odon

"Responsabilul pentru prelungirea aşa-ziselor negocieri am înţeles că este domnul Szabo Odon, care a ţinut să pluseze şi să complice negocierile, şi ar trebui să se gândească bine dacă linia radicală naţionalistă pe care înţelege să meargă îi va fi de folos în Bihor", a spus senatorul Cristian Bodea despre preşedintele executiv al UDMR care, împreună cu preşedintele organizaţiei judeţene, Alexandru Kiss, şi cu fosta viceprimăriţă Biro Rozalia, face parte din echipa de negocieri care discută cu reprezentanţii PNL, Cornel Popa, Gavrilă Ghilea şi Ilie Bolojan.

Bodea a arătat că, spre deosebire de Szabo Odon, cantonat în orgolii naţionaliste, "domnul Alexandru Kiss a avut succes politic pentru că a fost echilibrat şi a ştiut să păstreze o linie de mijloc".

Penibil şi ilegal

De asemenea, senatorul liberal a spus că pretenţiile UDMR formulate de Szabo Odon sunt nu doar dăunătoare păcii interetnice din Bihor, ci şi "penibile" şi, mai grav, "ilegale": "Este ilegală şi penibilă, de exemplu, pretenţia de a avea 26% sau o treime din angajaţii Consiliului Judeţean. Nu ştiu ca legea să permită sau să prevadă angajări pe criterii etnice, or domnul Szabo ţine să pozeze în marele apărător al comunităţii maghiare".

Totodată, Bodea a spus că la fel de penibilă este şi pretenţia UDMR de a se face şoseaua de centură a Zonei Metropolitane Oradea pe dealurile Paleului (acolo unde latifundiarii UDMR au proprietăţi a căror valoare poate fi astfel crescută). "Cred că este timpul să încetăm cu proiecte şi propuneri cu dedicaţie. Înţeleg că electoratul maghiar este în zona de nord-vest, dar trebuie şi realism economic", a spus Bodea, făcând trimitere la costurile uriaşe pe care le-ar presupune construirea unei şosele de centură prin Paleu, unde relieful e deluros.

Szabo, socialist ca Mang

Pe de altă parte, senatorul PNL nu exclude posibilitatea ca pretenţiile aberante fixate de UDMR să aibă ca scop camuflarea dorinţei liderilor Uniunii de a-l păstra în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe PSD-istul Ioan Mang.

"Dacă domnul Odon crede că poate juca la două capete sau se simte mai socialist, s-ar putea să aibă o surpriză în 2016 (n.r. - când vor avea loc alegeri locale), când va vedea că aliatul lui preferat nu mai contează în Bihor. Forţarea negocierilor s-a făcut doar pentru a masca menţinerea în funcţie a domnului Mang", a spus senatorul liberal.

Bodea nu a uitat să transmită un mesaj şi lui Mang, afirmând că ceea ce face acesta când spune că Guvernul ar putea aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor numai dacă el personal îşi va păstra funcţia de vicepreşedinte al CJ este "şantaj şi mită". "Domnul Mang ne spune, practic, "ţineţi-mă în funcţie, că altfel nu vă dau bani pentru Muzeu", consideră că poate să facă, pe faţă, o politică de şantaj".

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale"