Datele sunt îngrijorătoare: în 2020 Bihorul a fost pe locul doi în ţară la numărul mamelor minore.

Sătule de superficialitatea sistemului educaţional, care nu învaţă elevii noţiuni elementare despre sex sau igiena zonei intime, două studente de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea şi-au propus să meargă în şcolile din judeţ pentru a vorbi despre acest subiect sensibil din societatea românească.

Pentru asta au câştigat şi o bursă de 15.000 lei de la Fundaţia Comunitară din Oradea, care le susţine proiectul.

Doar din clasa a VIII-a

România se află de câteva decenii în topul ţărilor europene cu cele mai multe mame minore. Cel mai recent studiu al Eurostat, cu date aferente anului 2020, arată că Bihorul se află pe locul al doilea la nivel naţional într-un top al mamelor minore, cu vârste de maximum 15 ani: 52 la număr. În plus, la Maternitatea din Oradea circa 300 de adolescente devin anual mame minore.

În ciuda statisticilor dramatice, educaţia sexuală nu e predată nici acum în şcoli. După ani de discuţii, în vara acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede ca în şcoli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinţilor, "programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor". Aceste ore ar urma să intre, însă, în planul de învăţământ din septembrie 2023.

"Este frustrant"

Vivien Erdei voluntara si studentaFenomenul mamelor minore şi lipsa educaţiei sexuale în şcoli a fost urmărit de tinerele studente Clara Păun şi Vivien Erdei, de la Facultatea de Medicină, care şi-au dorit să facă o schimbare. Prin urmare, anul trecut, când Fundaţia Comunitară din Oradea a lansat Bursa Talentelor, un program ce sprijină idei gândite de tineri care vor să aducă o schimbare în comunitatea lor, au propus un proiect care să contribuie la educarea adolescenţilor.

"Este frustrant. Şcoala tratează superficial problematica educaţiei sanitare şi sexuale", spune orădeanca Vivien Erdei (foto), studentă în anul II la Tehnică dentară. "Când ajung la vârsta adolescenţei, elevii îşi pun întrebări despre corpul lor, mulţi îşi iau informaţiile de la prieteni sau din surse nesigure de pe internet, fără a cere şi primi sfaturi de la părinţi sau de la persoane avizate, iar asta nu este vina lor, ci a sistemului", o completează Clara Păun, studentă în anul IV la Medicină generală şi originară din Olt. În câteva săptămâni, cele două au pregătit proiectul "Creşte sănătos".

Demontarea miturilor

Clara Paun studenta si voluntaraVivien şi Clara şi-au propus să susţină cursuri de educaţie sanitară şi igienă copiilor cu vârste între 8 şi 12 ani şi cursuri de educaţie sexuală elevilor mai mari, de 12 - 16 ani.

"Ne-am propus să intrăm în legătură cu copii din regiuni rurale şi vulnerabile din judeţ, unde numărul mamelor minore este mare, iar nivelul de trai mai scăzut. Acest lucru vrem să-l facem cu ajutorul profesorilor, care să ne acorde o oră la dispoziţie pentru a vorbi cu copiii", detaliază Clara (foto).

Ca să spargă gheaţa, s-au gândit şi la activităţi interactive. În timpul orei, când le povestesc despre igiena zonei intime sau protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ele vor pune la dispoziţie şi o cutie în care elevii pot lăsa întrebări fără să-şi decline identitatea. Vor introduce bileţelele în care notează întrebări despre sex, menstruaţie sau îngrijirea corporală, iar la finalul cursului cele două tinere vor răspunde. Desigur, informaţiile prezentate de ele provin din surse sigure, precum cele din documentul "Standarde pentru educaţia sexuală în Europa" al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.  

În curând

Fundaţia Comunitară Oradea a ales să susţină proiectul, prin Bursa Talentelor, cu 15.000 lei. Din aceşti bani, tinerele vor pregăti pachete cu produse de igienă pentru copii, cu periuţe şi pastă de dinţi, săpun, dezinfectant, deodorant, absorbante în cazul fetelor, precum şi un ghid cu informaţii primare despre sistemul reproducător şi funcţionarea sa.

Săptămânile următoare, Vivien şi Clara vor călători în judeţ şi vor ţine cursuri în şcolile în care primăriile şi conducerea unităţilor de învăţământ vor fi de acord. Până acum, au în plan să vorbească cu elevi din localităţile Lăzăreni, Gepiş, Calea Mare şi Cărăndeni, dar lista este deschisă în continuare.

Tinerele îşi vor încheia proiectul în decembrie, după ce, speră ele, vor reuşi să-i facă pe elevi, profesori şi părinţi să înţeleagă că educaţia sexuală nu ar mai trebui să fie un subiect tabu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!