Județul Bihor se află pe locul al doilea la nivel național într-un top care prezintă numărul mamelor minore, cu vârste de maxim 15 ani. 

44% din România

Datele au fost transmise, luni, de Organizaţia Salvaţi Copiii, care citează un raport Eurostat (din subordinea Comisiei Europene) ce conține date aferente anului 2020. 

"Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)", se arată în comunicatul Salvați Copiii.

În topul pe judeţe, pe primul loc se află Mureş, cu 63 de mame sub 15 ani, urmat de Bihor şi Dolj, cu câte 52 de fete cu vârste de până la 15 ani care au născut în 2020, şi Braşov, cu 40 de astfel de cazuri.

Cele mai puţine naşteri în rândul fetelor cu vârste de sub 15 ani s-au înregistrat în 2020 în judeţul Gorj, unde patru fete din această categorie au devenit mame.

Salvaţi Copiii arată că cele mai multe adolescente care nasc înainte de împlinirea vârstei de 15 ani provin din mediul rural şi din familii defavorizate, fără educaţie.

"Accesul la servicii medicale şi la educaţie pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o ţară a disparităţilor sociale, iar populaţia vulnerabilă, în special copiii şi femeile gravide, se confruntă cu situaţii de marginalizare. De aceea Salvaţi Copiii România merge în comunităţi şi asigură asistenţă medicală gravidelor", a transmis Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

În perioada aceasta, Salvaţi Copiii organizează activităţi de informare şi prevenţie în rândul adolescenţilor din judeţele din estul şi sudul ţării. De-a lungul timpului, organizaţia înfiinţată în urmă cu 32 de ani în România a organizat însă evenimente şi în Bihor şi chiar a donat echipamente performante Maternităţii din Oradea.

Mame minore în Bihor

În 2021, BIHOREANUL a prezentat poveştile a trei mame minore care au rămas însărcinate pe vremea când aveau sub 18 ani. Două dintre ele, de etnie romă, au renunţat la şcoală încă din clasele primare, în timp ce a treia, o româncă, a rămas repetentă în clasa 11-a din cauza absenţelor. Toate provin din familii defavorizate. La finalul aceluiaşi an, BIHOREANUL a relatat şi povestea lui Brigi, o adolescentă din Bihor de numai 14 ani, care a fost violată de un consătean, iar apoi a născut un băieţel.   

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!