Peste 400.000 de oameni din turism şi birturi fac foamea de când cu pandemia asta, în timp ce angajaţii de la Metrou şi alţi bugetari de lux ies în stradă pentru mărirea salariilor şi perpetuarea sporurilor. Clivajul între bugetar şi angajatul la patron este evident şi scandalos!

Un numitor comun există între oamenii muncii de la stat şi de la privat, iar acesta se numeşte voucherul de vacanţă. Voucherele de vacanţă ar fi o speranţă pentru ca turismul să revină pe linia de plutire. Cu toate că, din start, această măsură nu e doar antieconomică, ci şi foarte tâmpită. Ea accentuează discriminările dintre bugetari şi privaţi şi, totodată, denaturează total dezvoltarea turismului românesc.

Avem cel mai prost şi cel mai scump turism din zonă, şi asta şi din cauza voucherelor. Bugetarii, când s-au văzut cu vouchere primite moca, au plecat prin staţiuni numai ca să le consume. Nu i-a mai interesat dacă sunt condiţii bune, dacă preţurile sunt decente. Iar operatorii din turism n-au investit o leţcaie din banii veniţi ca pleaşcă. În schimb, au mărit cu neruşinare preţurile, că oricum clienţii nu comentau nimic, dacă tot primiseră voucherele de pomană. Asta, însă, se pare că nu o vede nimeni.

Ca operatorii din turism să se opintească să asigure măcar condiţii şi preţuri ca-n Bulgaria, nu trebuie îndopaţi cu vouchere. Iar ca oamenii din HoReCa să fie protejaţi, trebuie sprijiniţi direct de către stat, prin subvenţionarea salariilor, nu prin intermediul voucherelor de vacanţă.

Cum în pandemie, spre deosebire de război, infrastructura a rămas neatinsă, important e să salvăm locurile de muncă, aşa că oamenii trebuie plătiţi până situaţia va reveni la normal. Nu de alta, dar deja se constată că foarte mulţi chelneri îşi părăsesc locurile de muncă şi se masează la greu, ba pe la încăpătoarele Ape Române, ba pe la alte structuri bugetare.

Să vă văd ce veţi face când veţi merge la restaurant şi o să ajungă să vă servească patronul, pentru că domul chelner stă de veghe să ne păzească în caz de inundaţii!