Ultima seară a festivalului TIFF Oradea 2022 s-a încheiat cu mai multe proiecții de filme interesante, dar și cu un cine-concert care i-a făcut pe orădeni să aplaude îndelung.

Sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, orchestra Filarmonicii din Oradea a acompaniat proiecția filmului original Nosferatu, chiar în anul în care împlinește un secol de la lansare. Muzica a completat perfect filmul, rezultând un spectacol reușit și o experiență inedită pentru orădeni.

Cândva, în Transilvania...

Lansat pe marele ecran în 1922, când a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror, filmul Nosferatu în regia lui F.W. Murnau se bazează pe romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Filmul, care este prezentat din primele minute ca o „simfonie a ororii”, este construit în jurul grotescului Nosferatu, un vampir cu pseudonimul "contele Orlok", ascuns într-un castel din Transilvania și care are puterea de a controla și omorî oamenii. Acțiunea filmului se petrece în anul 1838, când contele își exprimă intenția să se mute în orașul german Wisborg, iar tânărul Thomas Hutter merge în Transilvania ca să-i facă o ofertă imobiliară.

Hutter, care nu crede în strigoi sau vampiri, devine victima lui Nosferatu, iar apoi aceeași soartă o are și iubita lui soție, Ellen. Deloc întâmplător, când contele transilvănean ajunge în Wisborg, populația orașului este decimată de ciumă.

Cine-concert vocal-simfonic

În timp ce multe dintre scene pot stârni zâmbete, dacă nu chiar râsete, printre cinefilii de azi, deoarece mișcările ample și mimica lui Nosferatu nu mai reușesc să înspăimânte așa cum se întâmpla acum o sută de ani, compoziția muzicală și orchestra Filarmonicii orădene au asigurat emoțiile necesare pentru o adevărată simfonie a ororii. Dacă fața ciudată a lui Nosferatu nu a speriat publicul orădean, muzica l-a menținut vigilent.

„Nosferatu este un film pe care îl iubesc foarte mult, am visat să scriu muzica pentru el de zece ani, și datorită unor persoane care au avut încredere în mine, Claudia Droc de la TIFF (n.r. managerul festivalului) și Oana Lepădatu de la Institutul Goethe din București”, a spus compozitoarea și dirijoarea Simona Strungaru.

Cine-concertul a fost diferit și pentru că partea muzicală a fost vocal-simfonică. Soprana Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas) au interpretat replicile celor trei personaje cheie (Ellen, Hutter și Nosferatu), desăvârșind spectacolul.  

După trei zile în care au fost proiectate peste 30 de filme românești și internaționale, a cincea ediție a TIFF Oradea, o extensie a festivalului din Cluj-Napoca, s-a încheiat duminică seară. Printre altele, orădenii au putut vedea filmul „Metronom”, al cărui regizor, Alexandru Belc, a fost premiat în acest an la Cannes, comedia „Nunți, botezuri și înmormântări”, pelicula câștigătoare a Ursului de Aur la Berlin în acest an, „Alcarras” sau „Casa noastră / Utama”, câştigătorul Trofeului Transilvania şi cel mai votat film la TIFF 2022.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!