Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile.

Nu e locul pentru a relua argumentaţia edililor UDMR, cum că Regulamentul le încalcă autonomia locală, punându-le în sarcină întreţinerea inclusiv a unor sectoare de drum judeţean, nici spusele şefului consilierilor UDMR, că "plângerea prealabilă nu este împotriva curăţeniei", dar aceasta "nu trebuie să fie meritul unui singur om".

În schimb, merită punctat că, atunci când Ilie Bolojan a iniţiat Regulamentul, nu a comis niciun abuz. Ca probă, iată ce prevede OG 43/1997 privind regimul drumurilor: "Administrarea drumurilor judeţene se asigură de către Consiliile Judeţene, iar a drumurilor de interes local de către Consiliile Locale pe raza administrativ-teritorială a acestora. Fac excepţie sectoarele de drumuri judeţene situate în intravilanul localităţilor urbane, care vor fi în administrarea Consiliilor Locale respective".

Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor. A nu se uita că tot partidul lui Szabó Ödön a atacat deja la Tribunalul Bihor şi reorganizarea, decisă tot în decembrie, a revistelor de cultură Varad şi Familia, în cadrul Bibliotecii Judeţene. Miza e, de fapt, străvezie: blocarea schimbărilor şi menţinerea judeţului în situaţia statuată la precedenta reorganizare, din 2018, când Bihorul era sub dualismul Pásztor-Mang.

La fel se întâmplă, însă, fără ca acolo să existe UDMR, ci doar PSD, şi în alte părţi din ţară unde noii preşedinţi de CJ-uri vor să reducă organigramele umflate. În Prahova, de pildă, Tribunalul a suspendat săptămâna trecută, pentru a treia oară, punerea în aplicare a unei hotărâri pentru desfiinţarea a zeci de posturi. Ba şi la nivel naţional se invocă doct problema "legalităţii" de fiecare dată când vine vorba de reduceri de personal, desfiinţarea unor "pensii speciale" ori sporuri, despre care suntem asiguraţi că sunt "drepturi câştigate", intangibile şi imuabile, ca şi cum ar fi fost obţinute la şeptic, la poker sau de la Însuşi Dumnezeu, nu de la nişte politruci iresponsabili care şi-au cumpărat voturi din banii publici.

Bolojan, în Bihor, şi puţinii "bolojani" de prin alte judeţe au o mare problemă: sunt lăsaţi singuri de parlamentarii şi miniştrii propriilor partide, de mai-marii PNL şi USR-PLUS, care perorează la nesfârşit în presă despre "reforma administraţiei", despre "reducerea risipei banului public", fără să facă însă absolut nimic pentru a uşura sarcina celor care livrează fapte. Observăm, la un trimestru după alegeri, formarea noii Coaliţii şi a actualului Guvern, că nu există un interes real pentru simplificarea legislaţiei, aşa încât reformele să fie cu adevărat făcute. Doar gargară, timp pierdut şi bani risipiţi...