Intrat în vigoare din 30 noiembrie anul trecut, Sistemul de Garanție-Returnare, prin care românii plătesc garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băutură cu volum între 0,1 și 3 litri, devine tot mai popular printre români.

Conform unui studiu făcut de RetuRO, 25% dintre români returnează constant ambalajele SGR, iar 58% au mers de cel puțin 3 ori cu ele la punctele de returnare.

„Studiul mai arată că peste 38% dintre persoanele care nu au participat încă la Sistemul de Garanție - Returnare intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat”, a transmis RetuRo, printr-un comunicat dat publicității luni.

Cercetarea făcută de compania Kantar în martie 2024, pe un eșantion de 600 de persoane la nivel național, cu vârste între 18-64 de ani, a mai arătat că 96% dintre români știu regulile SGR și peste 70% apreciază sistemul ca fiind soluția cea mai bună pentru colectare și reciclare.

„Acest studiu ne confirmă faptul că românii au o preocupare reală pentru mediul înconjurător și își doresc să se implice și să recicleze. Sistemul de Garanție-Returnare le oferă un instrument accesibil și practic prin care pot face acest lucru. Rezultatele studiului sunt foarte bune, iar premisele sunt optimiste, dacă ne uităm la faptul că majoritatea consumatorilor care nu au folosit încă Sistemul de Garanție - Returnare intenționează să-l adopte în viitorul apropiat. În același timp, cea mai mare parte dintre consumatorii români consideră SGR ca fiind cea mai bună soluție pentru colectarea și reciclarea ambalajelor”, a declarat Gemma Webb, CEO și președinte RetuRO SGR.

Datele companiei care implementează Sistemul de Garanție-Returnare mai arată că, până acum, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori. PET-urile, sticlele și dozele pot fi duse în magazinele care fie au aparate speciale, fie le preiau manual și oferă la schimb vouchere de cumpărături sau banii pe care cumpărătorii i-au plătit la achiziția produselor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!