Gala finală a circuitului Dinamite Fighting Show 2024, organizată de luptătorul Cătălin Moroşanu, a atras 6.000 de spectatori vineri seară la Arena Oradea.
Chemarea bătăliei
Puţin după ora 19, coada de maşini care rula la pas pe străzile Vlădeasa, Traian Blajovici şi Islazului, către Oradea Arena, măsura sute de metri.
Pe platoul sălii polivalente, cu peste 800 de locuri de parcare, poliţişti încercau să facă ordine "din fluier" în vălmăşeala de autovehicule. În jurul orei 20, toate parcările erau ocupate începând de lângă sala polivalentă până dincolo de centrele comerciale Auchan şi Jumbo.
Valuri de tineri, cu mâinile în buzunar, treceau printre maşinile parcate, grăbindu-se spre intrarea în sală, unde o mare de spectatori aştepta de minute în şir să le fie permis accesul.
Organizată de luptătorul Cătălin Moroşanu, gala finală din anul 2024 a circuitului Dynamite Fighting Show s-a ţinut cu casa de bilete închisă, pentru că cele 6.000 de bilete puse în vânzare s-au epuizat înainte de show.
Finala DFS nu putea să atragă mai mulţi oameni nici dacă s-ar fi ţinut în zi de Ocska Piac, iar organizatorii l-ar fi avut pe fight-card pe însuşi Moş Crăciun...
Primarul Birta şi Romi Neguș
Valul surprinzător de mare de spectatori a făcut ca accesul în sală să dureze minute în şir. Cea mai tare gală de lupte organizată până acum la Oradea a reunit în tribune un public majoritar tânăr, dornic de adrenalină, atras de promisiunea de a vedea şi auzi oase trosnind.
În sectorul rezervat VIP-urilor, de lângă ring, puteau fi văzuţi, printre mulţi alţii, primarul Oradiei, Florin Birta, însoţit de soţie, designerul Cătălin Botezatu îmbrăcat fistichiu, şi directorul Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură, Bihor, Ioan Roman, însoţit de apropiaţi.
Mesele din jurul ringului, luminat ca ziua, erau ocupate de grupuri de bărbaţi cu cefe late şi tricouri strâmte "plesnind" peste bicepsul masiv. Cea mai grea "brigadă", numărând aproape 20 de inşi, era adunată în jurul fraţilor Sanyi şi Romi Neguş, cunoscuţi în lumea interlopă din toată ţara.
În colţul ringului...
Gala a adunat la Oradea Arena nume legendare din lumea bătăilor. "Mă înclin în faţa voastră şi sper să ne simţim bine în această seară", a salutat la microfon publicul luptătorul Cătălin Moroşanu, organizatorul DFS, răsplătit cu aplauze.
De o primire şi mai călduroasă s-a bucurat legenda K1 Remi Bonjasky (foto). Invitat special al galei, triplul campion mondial K1 a cucerit rapid publicul. "Sunt pentru prima dată la Oradea şi iubesc acest oraş. Sunteţi nişte oameni minunaţi", a spus campionul, în uralele mulţimii.
Bonjasky a anunţat lupte grele: "Băieţii ăştia care urmează sunt mari şi cu caractere puternice. Voi sta în colţul ringului, ca să mă bucur de lupte". De altfel, cu casca pe cap, Bonjasky a comentat toate meciurile pentru un portal de internet.
Printre cei care au luat cuvântul în pauzele dintre primele meciuri s-a numărat şi "Muntele Bihorului", Sandu Lungu. "Când au început lucrările la această sală, m-am întrebat dacă voi ajunge să lupt aici. Iată că se întâmplă", a povestit Lungu.
După aproape 40 de ani de competiţii, multiplul campion de judo şi sambo este conştient de limitările vârstei. "Pot să zic că este printre ultimele meciuri ale carierei", a spus Lungu. Până la meciul de retragere al campionului orădean mai este însă...
"Probabil multă lume vrea să mă vadă în dificultate, dar voi demonstra că mă descurc în orice situaţie", a promis Lungu.
Una caldă, alta rece...
Finala DFS de vineri a numărat 10 lupte, dintre care două meciuri pentru centurile mondiale ISKA, adică International Sports Kickboxing Association.
La categoria cruiser, românul Sebastian Lutaniuc (88,1 kg) l-a învins, în uralele mulţimii și după o luptă intens disputată, pe grecul Vasileios Karagkiozis (85,8 kg). "Vă mulţumesc tuturor celor care mă susţineţi", a spus la final Lutaniuc.
În schimb, deşi a fost susţinut puternic de public, românul Andrei Leuştean (77 kg) a pierdut prin KO, în repriza a patra, meciul disputat împotriva camerunezului Brice Kombou (77 kg).
Leuştean a fost trimis de trei ori la podea, după care arbitrul a oprit meciul. Deşi învins, acesta şi-a auzit numele scandat de public minute în şir pentru spiritul de luptător de care a dat dovadă.
La bătaie cu... arbitrul
Având în vedere atmosfera încărcată cu testosteron, era de așteptat ca întâlnirea să se lase cu scântei. Românul Claudiu Bădoi (73 kg) l-a învins prin KO tehnic pe brazilianul Rodrigo Mineiro (77 kg), după ce acesta a fost trimis la podea în urma unei serii de lovituri.
Brazilianul, dezinvolt şi încrezător în şansele de reuşită, s-a ridicat fără să dea semne că a fost afectat de loviturile primite. Nerăbdător să revină în luptă, Mineiro a omis însă să intre în gardă înainte ca numărătoarea arbitrului să ajungă la opt, conform regulamentului. Scăparea echivalează refuzului de a continua lupta, fapt pentru care brazilianul a fost declarat învins.
Decizia l-a făcut pe luptător să explodeze. Furios, Mineiro l-a îmbrâncit pe arbitrul de centru în mod repetat și a fost nevoie de intervenţia oamenilor de ordine pentru a-l despărți pe luptător de arbitru, înainte să dea în acesta (foto).
De altfel, imediat după incident Mineiro a părăsit ringul, refuzând să recunoască victoria adversarului său. Gestul, nesportiv, a fost taxat de publicul orădean cu huiduieli.
Greu de bătut
În schimb, în urma unuia dintre cele mai disputate meciuri ale serii, "Ursul siberian", Tolea Ciumac, cântărind 138 kg, şi-a acceptat fără comentarii înfrângerea în faţa luptătorului Bogdan "Ciobănaşul" Năstase, de numai 84 kilograme.
Mult mai mare, mai greu, dar şi mai bătrân, Tolea a încercat să îşi domine adversarul cu lovituri puternice de braţe. "Ciobănaşul" a reuşit nu doar să reziste loviturilor care ar fi trebuit să îl scoată din ghete, ci chiar să îşi revină şi să încerce să se "urce" pe adversar.
Într-un meci în care a mers adesea peste Tolea, cu capul protejat între braţe, Năstase nu s-a lăsat intimidat nici chiar atunci când acesta aproape că l-a scos din ring, printre corzi.
Mai mult, în finalul ultimei reprize, Năstase i-a aplicat lui Ciumac mai multe lovituri de braţe la cap. "Ursul siberian", obosit, nici nu s-a mai deranjat să ţină garda, "parând" cu maxilarul în timp ce râdea sfidător.
Ambii luptători au fost răsplătiţi cu aplauze de public, Năstase pentru curaj, iar Ciumac pentru rezistenţă. "Mă simt foarte iubit în Ardeal şi le mulţumesc tuturor orădenilor", a spus "Ursul siberian", în uralele mulţimii.
Inamicul e aici!
După cum era de aşteptat, cele mai apreciate lupte de către public le-au aparţinut sportivilor orădeni.
Campionul DSF la categoria uşoară, Adrian Maxim (66,95 kg) a avut de furcă cu brazilianul Vicinius Bereta (66 kg). Ambii luptători, compacţi şi agresivi, familiarizaţi cu lupta de aproape, au dominat, pe rând, centrul ringului.
Hotărât să smulgă victoria, Maxim s-a remarcat printr-un stil lipsit de înflorituri, cu lovituri de braţe menite să îngenuncheze adversarul, în timp ce Bereta, mai relaxat, a reuşit să savureze lupta alternând loviturile de braţe cu cele date cu piciorul la cap. Chiar dacă acestea nu au avut niciun efect în luptă, au dat bine la punctaj.
În final, luptătorul orădean a avut ghinionul să fie penalizat de arbitrul de centru după ce a fost avertizat în mod repetat să nu îşi apuce adversarul în timp ce îi aplică lovituri cu genunchiul la corp, lucru considerat neregulamentar.
Punctele pierdute au făcut însă diferenţa. Maxim a acceptat cu eleganţă înfrângerea, lucru pentru care publicul l-a răsplătit cu urale.
Coloşi în luptă
În schimb, în meciul serii, care a şi încheiat finala DFS din 2024, campionul orădean Muntele Bihorului (157 kg) a avut câştig de cauză în faţa luptătorului Cristian "Micuţu" Anheldiuc (171,25 kg).
Mai înalt şi mai greu, fost bodyguard al legendei circuitelor de Formula 1, Michael Schumacher, Anheldiuc a fost nevoit să facă pasul înapoi în faţa asaltului luptătorului orădean, în ciuda avantajului dat de alonja braţelor sale.
De altfel, prea grei şi bătrâni, ambii luptători au dat semne de oboseală încă după prima repriză, loviturile acestora pierzându-şi treptat din acurateţe, pentru a se dilua într-o tatonare reciprocă.
Pe de-o parte, Lungu a demonstrat că nu este familiarizat să lupte cu un adversar cu aproape două capete mai înalt, iar pe de cealaltă parte Anheldiuc s-a închis în gardă, arătând că este conştient că Lungu va încerca să profite de orice şansă să-l trimită la podea.
În final, victoria i-a revenit "Muntelui Bihorului", prin decizia arbitrilor şi nu prin KO, cum tânjea publicul. Mai "rău" şi cu execuţii mai clare, Lungu s-a dovedit un luptător încă periculos, chiar dacă, ajuns la 50 de ani, loviturile sale şi-au mai pierdut din explozie.
De altfel, unii spectatori au început să părăsească sala înainte de gongul final. Rezultatul luptei era previzibil încă din timpul meciului. Mai trebuia doar confirmat prin decizia arbitrilor...