USR Oradea cere Primăriei să înfiinţeze rute de autobuz gratuite dedicate exclusiv elevilor care să funcţioneze la orele de vârf, 7.00 - 09.00 și 13.00 - 15.00, când aceştia merg şi vin de la şcoală.

Potrivit unui comunicat al USR Oradea, măsura ar fi menită să decongestioneze traseele către unităţile de învăţământ din zona centrală a oraşului prin încurajarea părinţilor să nu îşi mai ducă copiii cu maşina la şcoală, aglomerând traficul.

A început şcoala, în curând va începe şi facultatea! Iar autorităţile au avut o vară întreagă pentru pregătirea traficului în noile condiţii de şantier în Centrul Civic. Măsurile de trafic luate nu sunt suficiente, iar pentru o bună parte a părinţilor asta înseamnă timp petrecut în maşină, pe drumurile care duc la şcoli din centrul oraşului, şi nu numai. Mulţi dintre noi am stat în ambuteiaje pe traseul care leagă Nufărul, Cantemir sau Velenţa de zona liceelor din centrul oraşului. La fel ca mine sunt părinţi care, dacă ar avea alternativă, ar prefera să evite asta. Soluţia este una simplă, care funcţionează în alte oraşe: o linie de transport gratuită, cu autobuzul, dedicată exclusiv elevilor", a transmis preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu.

Potrivit useristului, pentru început municipalitatea ar putea înfiinţa o linie pilot cu 2 - 3 mijloace de transport, cu staţii dese.

"Acestea vor circula tur-retur pe un culoar prioritar pe traseul Nufărul, strada Cantemir, Centrul Civic între orele 7.00 - 09.00 și 13.00 - 15.00. Pentru siguranţa elevilor, în aceste autobuze ei pot fi însoţiţi de angajaţi ai Poliţiei Locale", a afirmat Palaghianu.

Liderul USR Oradea este convins că „în câteva luni vor fi suficienţi părinţi care vor avea încredere în aceste autobuze, iar asta se va vedea în relaxarea traficului, în reducerea poluării, într-un oraş mai apropiat de civilizaţia pe care ne-o dorim".

Daniel Palaghianu a mai propus Primăriei montarea de camere video care să transmită online stadiul lucrărilor din centrul civic şi informarea periodică a orădenilor cu privire la stadiul lucrărilor la pasajele din Piaţa Gojdu.

După cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii USR Oradea au mai cerut înfiinţarea de rute de autobuz şcolare încă de la începutul anului, când a avut loc dezbaterea bugetului local pe 2022.

La acea dată primarul Florin Birta a respins ideea, argumentând că în condiţiile unui trafic aglomerat acestea ar fi, oricum, ineficiente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!