Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat, luni, că procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a trei persoane acuzate de înşelăciune şi trafic de influenţă după ce au pretins bani şi bunuri de la fostul referent notarial Daniel Ciuciu şi fratele acestuia, Marcel, anchetaţi pentru escrocherii imobiliare, sub pretextul că îi vor ajuta să obţină soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi sau judecaţi.

Potrivit rechizitoriului, două din cele trei persoane ar fi pretins o garsonieră şi suma de 20.000 de euro de la denunţători. "Mangra Rodica Berta, trimisă în judecată în stare de arest preventiv, este acuzată că în cursul lunii octombrie 2011, a pretins de la denunţători o garsonieră pentru sine şi suma totală de 20.000 de euro", se arată în comunicat.

Femeia le-a promis celor doi că suma urma să o remită unor judecători de la Curtea de Apel Oradea şi prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, chiar prin intermediul soţiei acesteia, Mariana Gal. "Inculpata Gal Mariana le-a întărit convingerea celor doi denunţători că sumele de bani şi bunul imobil pretins de inculpata Mangra Rodica Berta le pot asigura soluţii favorabile în dosarele penale în care sunt vizaţi", se mai spune în document.

În privinţa locuinţei, "inculpata Mangra Rodica Berta le-a cerut celor doi denunţători să-i transfere dreptul de proprietate asupra acestei garsoniere în schimbul promisiunii că va intermedia legătura cu magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzelor penale, imobil cu privire la care inculpata Mangra Rodica Berta urma să devină proprietar, iar partea vătămată, care îi dăduse deja suma de 9.000 euro, să aibă doar un drept de uzufruct viager", se arată în comunicat.

În paralel cu cele două femei, denunţătorii Daniel şi Marcel Ciuciu au mai fost abordaţi şi de o altă persoană, Andrei Şimon, care a pretins 200 de lei şi 1.000 de euro, promiţându-se, de asemenea, că le va facilita obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale, susţinând că are influenţă asupra şefului Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şefului Secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Vasile Popa, dar şi asupra unor judecători de la Curtea de Apel Oradea.

Pe 9 ianuarie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea Rodicăi Mangra pentru 24 de ore, iar două zile mai târziu Tribunalul Bihor a decis arestarea preventivă a acesteia pentru 29 de zile, măsură care nu a fost revocată până în prezent.

Având în vedere faptul că Mariana Gal este soţia unui magistrat aflat în funcţie în Bihor, dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Cluj.

Denunţătorii celor trei, Marcel şi Daniel Ciuciu, sunt judecaţi pentru înşelăciuni imobiliare, iar unul dintre dosarele lor a fost soluţionat recent de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prin trimitere în judecată. Dosarul a fost disjuns dintr-o altă cauză înaintată instanţei în urmă cu trei ani şi în care unul fraţi, Daniel Ciuciu, a şi fost condamnat deja la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune şi fals, procesul fiind în derulare în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Escrocheriile imobiliare ale grupării din care a făcut parte şi Daniel Ciuciu, referent notarial. au fost prezentate pe larg de BIHOREANUL într-un articol publicat în primăvara anului 2010, când bărbatul a şi fost arestat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Gruparea, din care făceau parte şi membri ai clanului Neguş, vâna la început bătrâni fără rude apropiate şi fără apărare, apoi a continuat să facă victime fără a mai ţine cont de vârsta lor.

Cu complicitatea unui topograf, a referentului notarial Ciuciu şi a unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, membrii reţelei identificau proprietăţi atractive, înlocuiau cărţile funciare originale cu altele conform cărora acestea aveau alţi proprietari, de regulă câte un boschetar plătit cu câteva sute de lei. În final, terenurile şi casele erau vândute rapid unor amatori de chilipiruri.

Citiţi pe aceeaşi temă şi: Şpagă de 20.000 euro şi o garsonieră, pentru a "interveni" la şeful Parchetului Bihor