Poliţiştii bihoreni ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii DNA au descins joia trecută la sediul Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto. După ce au blocat intrările, anchetatorii au trecut la percheziţii şi ridicări de documente, în cadrul unei investigaţii privind fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie. Programul cu publicul a fost suspendat o zi întreagă, cât a durat descinderea.
În ciuda misterului din jurul dosarului, BIHOREANUL a aflat că un număr de 10 poliţişti ar fi vizaţi de anchetă, iar acţiunea de la sediul instituţiei a fost dublată de alte 10 percheziţii domiciliare, inclusiv la şeful Serviciului, Toma Tecar, ajuns în funcţie la începutul anului, în februarie, după pensionarea predecesorului, comisarul şef Alexandru Laza.
"Infracţiuni în legătură cu serviciul"
DNA şi DGA nu au oferit, încă, informaţii despre anchetă. Singura instituţie care a făcut precizări pe marginea cazului a fost Prefectura Bihor, care a confirmat că activităţile vizau "existenţa unor suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni în legătură cu serviciul de către anumiţi funcţionari".
"Din momentul în care mi s-a solicitat suportul şi mi-au fost semnalate inadvertenţe în activitatea Serviciului, am asigurat tot sprijinul pentru ca ancheta să se poată desfăşura eficient, iar cei responsabili să fie sancţionaţi conform legii", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea.
Un bihorean aflat în sediul instituţiei în momentul descinderii DNA şi DGA a dat BIHOREANULUI amănunte despre modul în care au acţionat anchetatorii. "A fost ca în filme. Toţi angajaţii au fost puşi la perete. Erau albi ca varul. Într-un birou alăturat, am auzit cum cineva a ridicat tonul la o persoană, care n-a respectat ce i s-a cerut, s-a mişcat de la perete".
Mafia intermediarilor
Bărbatul s-a arătat convins că percheziţiile aveau legătură cu faptul că funcţionarii nu respectau programările, favorizându-i, contra cost, pe samsarii de maşini second hand, o practică de altfel ştiută în rândul celor apropiaţi fenomenului.
"Am văzut cu ochii mei ce se întâmpla, cum s-au băgat în faţa mea, o grămadă, unul după altul. O doamnă a intrat cu un maldăr de dosare, chiar înainte de intrarea procurorilor DNA. Iar doamna de la ghişeul la care eram, când i-a văzut pe mascaţi, s-a tot foit, a tot căutat, probabil în dosarul dinaintea mea era ceva. Sincer, îmi pare bine că s-au dus peste ei, să-şi facă treaba", a spus orădeanul.
Activitatea Serviciului de Înmatriculări şi Permise a fost reluată, vineri, după programul normal. Dintre poliţiştii vizaţi de ancheta DNA, unul singur a lipsit de la lucru, transmiţând şefilor că se află în concediu medical.
În frunte cu şeful...
BIHOREANUL a primit, în aceeaşi zi, confirmarea că ancheta ar viza 10 poliţişti, inclusiv pe şeful împuternicit al Serviciului, comisarul şef Toma Tecar, iar cercetările privesc strict activitatea funcţionarilor din Compartimentul Înmatriculări şi Evidenţa Vehiculelor, precum şi filierele gestionate de aceştia.
Concret, în loc să ţină cont de programările făcute online, angajaţii preluau cu prioritate dosarele prezentate de intermediarii care oferă servicii de înmatriculare auto - samsari de maşini second hand şi reprezentanţii unor birouri de copiat acte. În schimbul favorizării, poliţiştii primeau între 40-60 lei pentru fiecare dosar.
"Intermediarii veneau cu minimum 100 lei pentru fiecare dosar în parte, bani din care trebuia să se achite contravaloarea plăcuţelor de înmatriculare, între 20 şi 85 lei, cea din urmă pentru numere preferenţiale. Poliţiştii nici măcar nu mimau gestul de a da rest, care le intra lor în buzunare", spun sursele.
Cum se ia şpagă la ghişeu
Ancheta a pornit la începutul anului, iar activitatea poliţiştilor ar fi fost monitorizată mai multe luni, audio şi video, într-un mod asemănător cu felul în care au fost dovediţi în urmă cu câţiva ani medicii şi asistenţii de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor. Rezultatul? "Fiecare poliţist strângea, zilnic, în jur de 100 de euro din aceste "bacşişuri", în condiţiile în care intermediarii veneau fiecare cu câte 3, 5, chiar 10 dosare. Oamenii îşi făceau din şpăgi venituri mai mari decât din salarii".
Potrivit aceloraşi surse, toţi angajaţii Compartimentului Înmatriculări au fost ridicaţi, joia trecută, de la ghişee şi birouri şi au fost puşi să stea la perete, inclusiv comisarul şef Toma Tecar, al cărui birou a fost, de asemenea, verificat. Cu acest prilej, anchetatorii le-au făcut poliţiştilor de la ghişee "monetarul" şi le-au verificat actele, înregistrând întreaga procedură, care a durat până seara, aproape de ora 20. Audierile ar urma să aibă loc zilele următoare.
La plecare, oamenii legii le-au transmis, tuturor, aşa cum se cuvine, o seară bună, "Sărbători fericite" şi "La mulţi ani!". Poate, cu executare...