În fața unui public numeros, stagiunea a debutat în forță joi seara cu una dintre cele mai spectaculoase lucrări din literatura corală universală, Carmina Burana, cu un impresionant Cor al Filarmonicii lărgit, coordonat de Lászlóffy Zsolt, care a făcut să răsune puternic sala Enescu-Bartok, cu o orchestră, de asemenea mărită, pentru a cuprinde în instrumente complexitatea lucrării, alături de Corul de copii de la Liceul Greco-Catolic, dirijoare Nicoleta Țâmpu, și soliștii Antonia Beteag (soprană), Nicolae Bejan (tenor) și Mihai Damian (bariton).

Totul sub bagheta tânărului dirijor Cristian Spătaru, care parcă a dansat printre soliști, orchestră și coruri, pentru a-i uni în armonie și cu măiestrie sub bagheta sa.

Imaginile proiectate pe ecranul de pe scenă, scenografie și light design semnate de Magdy Hawash, au contribuit vizual la crearea show-ului.

Carl Orff s-a inspirat în „Carmina Burana”, compusă între 1935-1936 și a cărei partitură are 24 de numere, din texte și melodii medievale, scrise între secolele XII-XIII, în latină, germană sau franceză și descoperite în 1803 într-o mănăstire benedictină din Alpii bavarezi. Acestea invocă destinul, natura şi dragostea, dar cuprind și mărturii ale revoltei tinereţii împotriva lumii din Evul mediu. Dintre toate numerele, „O, Fortuna”, primul, ultimul, dar și cel mai celebru poem, formează cadrul compozițional al lucrării.

Dirijorul Cristian Spătaru s-a născut în 1993 în Chișinău și a luat primele lecții de pian la vârsta de 8 ani. A primit de două ori distincția de „Cel mai bun dirijor român” în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales”, în 2019 și 2021. Cristian Spătaru semnează și compoziția a aproape 100 de lucrări.

Soprana Antonia Beteag, din Cluj-Napoca, este studentă în anul 3 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Tenorul orădean Nicolae Bejan s-a născut în 1977, a absolvit Liceul de Artă din Oradea și este artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Mihai Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și este bariton în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Dirijorul, Corul și Orchestra Filarmonicii, soliștii și copiii de la Liceul Greco-Catolic au atras aplauze îndelungi, pe care le așteaptă din nou vineri, deoarece concertul a avut cerere mare și astfel va fi reluat, tot în Sala Filarmonicii, dar de data aceasta, de la ora 20, iar baritonul invitat va fi Florian Estefan. Bilete se pot achiziționa de la sediul instituției și chiar înainte de concert, precum și online.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!