Municipalitatea orădeană invită miercuri locuitorii orașului să îşi spună părerea cu privire la majorarea cu 7% a impozitelor din 2024.

"Toţi orădenii care au sugestii..."

Dezbaterea publică va avea loc pe data de 22 martie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei în prezenţa reprezentanţilor Primăriei.

„De la ora 15:00, va avea loc o primă întâlnire cu mediul de afaceri local, iar două ore mai târziu, respectiv de la ora 17:00, sunt aşteptaţi în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, toţi orădenii care au sugestii şi propuneri pe acest subiect şi vor să şi le exprime public", se menţionează într-un comunicat trimis luni de Primăria Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind fiscalitatea aferentă anului 2024 a fost prezentat public pe 14 martie de primarul Florin Birta şi de directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Propuneri în scris, până pe 7 aprilie

Orădenii care doresc să transmită propuneri în scris pe marginea proiectului o pot face prin email pe adresa primarie@oradea.ro, pe numărul de fax 0259.437.544, prin Poştă pe adresa Primăriei Oradea pe Piaţa Unirii 1 strada Primăriei 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ.

„Termenul pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice este de 7 aprilie 2023", se menţionează în comunicat.

Proiectul taxelor şi impozitelor aferente anului 2024 urmează să fie dezbătut de Consiliul Local Oradea în şedinţa din 27 aprilie, când va fi și supus votului. 

Impozite mai mari, bonificație mai mare 

Având în vedere că anul 2024 este un an electoral, conducerea municipalităţii orădene a evitat să majoreze impozitele orădenilor la nivelul maxim permis de lege.

Potrivit proiectului, fiscalitatea orădeană va creşte cu 7%, în condiţiile în care nivelul taxelor și impozitelor ar putea fi majorat legal cu 13,8%, rata inflației. În anii trecuți, municipalitatea orădeană a mărit impozitele cu rata inflației. 

(sursa: Primăria Oradea)

În schimb, conducerea municipalităţii şi-a propus majorarea bonificaţiei acordate orădenilor care îşi sting integral obligaţiile fiscale până la data de 31 martie, fără să se deplaseze la ghişeele de plată. "Acest proiect prevede ca anul viitor, persoanele fizice care îşi vor achita integral taxele şi impozitele online, până la 31 martie, să beneficieze de o bonificaţie de 10%, faţă de 8%, cum este în prezent", a transmis Primăria.

În paralel, spre deosebire de anul acesta, în 2024 bonificaţia acordată persoanelor juridice care îşi plătesc integral impozitele prin internet va fi de redusă de la 8% la 4%, la fel ca în cazul plăţii prin intermediul casieriei.

Această măsură va fi luată pentru a evita confuziile. Spre deosebire de persoanele fizice, firmele care îşi plătesc impozitele de la distanţă o fac prin ordin de plată, nu cu cardul, singura formă acceptată de plată online. Aceştia plătesc impozit cu bonificaţie, la un nivel mai mic decât datorează, fapt pentru care rămân cu restanţe.

(sursa: Primăria Oradea)

Faceţi-vă calculele!

În ceea ce priveşte sumele datorate de orădeni, reprezentanţii municipalităţii au făcut unele estimări.

Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A), anul acesta impozitul este de 232 lei, redus la 213 lei dacă proprietarul plăteşte online până pe 31 martie. În 2024, pentru acelaşi apartament, impozitul va fi de 248 lei, adică mai mare cu 16 lei, diferenţă care scade la 10 lei dacă proprietarul va plăti online şi va beneficia de bonificaţia majorată la 10%.

La fel, pentru o casă din zona centrală, cu un teren de 522 mp, impozitul creşte de la 1.315 lei (în anul curent) la 1.407 lei pentru 2024, fiind cu 92 lei mai mare. Dacă va plăti online, până la 31 martie, proprietarul va achita de fapt 1.266 lei.

În ceea ce priveşte impozitul auto, impozitul pentru un Logan cu motor de 1,4 cc se va majora de la 87 de lei la 93 de lei, sumă care ar putea fi redusă la 83,7 lei, în cazul în care proprietarul va beneficia de bonificaţia online. Pentru maşinile cu cilindree mai mare, de 1,9 cc, impozitul va ajunge la 317 lei, ceea ce înseamnă o majorare cu 21 de lei faţă de anul în curs.

(sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!