Jurământul de ales local l-ar obliga să pună interesele comunităţii mai presus de ale sale, dar în practică îi pasă prea puţin de semeni, chiar şi când îi sunt vecini. 

BIHOREANUL vă prezintă o poveste "sătească" despre cum păleşte interesul obştei în faţa celui personal, victime fiind oameni de rând: un consilier din Balc s-a opus extinderii reţelei de apă pe strada unde locuieşte, după ce el însuşi era racordat "la negru". Culmea, în şedinţele Consiliului, bărbatul ia la rost Serviciul de apă al Primăriei, cerând explicaţii pentru... pierderi.

Pentru economie 

O echipă de muncitori s-a înfiinţat la finele lunii trecute pe strada Trandafirilor din Balc, pe care reţeaua de apă încă nu era extinsă la toate casele. "Serviciul public de alimentare cu apă, canalizare şi salubritate din cadrul Primăriei a primit şi a aprobat cereri de racordare pentru trei imobile, într-unul locuind o familie de vârstnici, în altul o persoană cu handicap, imobilizată în cărucior cu rotile", spune primarul Sorin Sabău (foto).

Cum conducta principală se află pe partea opusă a străzii, existau două posibilităţi: fie să se facă noi traversări pe sub asfalt, fie să se prelungească reţeaua pornind de la una făcută în trecut de un localnic, Dombi Sándor, consilier local şi preşedinte al UDMR-ului local. "Ca să facem economie, s-a optat pentru a doua variantă", spune primarul. 

Doar că, ajunşi la faţa locului, muncitorii nu au fost lăsaţi să lucreze. "Dl. Dombi a susţinut că nu puteau săpa prin faţa casei lui, că a făcut subtraversarea pe banii personali, iar ţeava îi aparţine", zice edilul.

Să intre în legalitate

Atitudinea consilierului l-a revoltat pe primar, cu atât mai mult cu cât i-a cerut în repetate rânduri să intre în legalitate. 

"În urmă cu peste un deceniu, dl. Dombi a făcut subtraversarea şi s-a racordat fără aviz şi contract, deci nu plăteşte facturi. A susţinut că nu foloseşte apa de la reţea, ci din fântână, dar i-am cerut să intre totuşi în legalitate, mai ales că inclusiv locuitorii de etnie romă şi-au făcut contracte şi îşi plătesc facturile, iar un consilier local ar trebui să fie un exemplu. De altfel, avem cea mai ieftină apă potabilă din Bihor: doar 2,5 lei/metrul cub", spune primarul. 

N-a avut, însă, cu cine vorbi. "În şedinţe, domnul consilier cere socoteală, cu tupeu, întrebând de ce Serviciul de apă are pierderi, dar el personal era în culpă", adaugă Sabău. 

Cu Poliţia

Informat că Dombi a interzis săpăturile în faţa casei sale, edilul s-a dus la faţa locului şi i-a explicat că terenul din stradă este domeniu public, iar ţeava prin care şi-a tras apă de la reţea a devenit proprietate publică, ca parte integrantă a acesteia, conform HG 1591/2002 privind serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare: "Reţelele de apă, de canalizare, de drumuri publice şi alte utilităţi aflate în serviciul public sunt proprietatea publică a comunei, oraşului sau judeţului".

"A trebuit să chemăm Poliţia ca să cedeze şi să se poată face lucrarea. Abia când a venit şeful de post la faţa locului, a lăsat muncitorii să-şi facă treaba, dar tot nu a vrut să arate ce e cu ţeava pe care şi-a tras-o în curte. Zicea că a tras-o sub fundaţie şi nu se poate vedea", zice primarul.

Şi-a pus... dop

Contactat de BIHOREANUL, Dombi Sándor susţine că de fapt voia ca banii comunei să fie cheltuiţi chibzuit. "Mai era o subtraversare între casa mea şi cele trei case care au fost racordate, reţeaua putea fi prelungită de acolo. Au prelungit-o de la mine, iar pentru asta s-au săpat în plus 20 de metri de şanţ. S-a făcut risipă", a spus UDMR-istul, sugerând că ar fi persecutat de primarul PNL. Care, însă, neagă existenţa unei alte subtraversări: "Minte. Nu există altă subtraversare. De altfel, a şi spus, de faţă cu muncitorii, viceprimarul şi şeful Postului de Poliţie, că n-avem decât să facem alte subtraversări pentru ceilalţi oameni".

În ce priveşte motivul pentru care s-a racordat "la negru" la reţea, Dombi a afirmat că a făcut "lucrarea" cu 16 ani în urmă, când toţi localnicii au procedat la fel, iar ulterior nu a încheiat niciun contract pe motiv că apa nu ar fi bună de băut: "Am şi pus dop la conducta mea din cauza asta", s-a scuzat consilierul, ale cărui spuse sunt însă infirmate de DSP Bihor: "Apa potabilă din Balc este corespunzătoare pentru consum în baza analizelor microbiologice, singura depăşire este la conţinutul de fier, dar nu are bacterii sau alte impurităţi". 

După micul "spectacol" dat în stradă, consilierul s-a prezentat totuşi la Primărie, chiar a doua zi, şi a cerut să i se facă un contract pentru apă. Mai mult de nevoie şi de ruşine, a intrat, după 16 ani, în rândul lumii, între ultimii din sat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!