Blue Air va avea un nou acționar majoritar. Statul român va prelua 75% din acțiunile companiei aeriene, cu care Blue Air a garantat obținerea unui împrumut de 300 de milioane de lei după izbucnirea pandemiei de Covid19. 

Anunțul privind faptul că statul român va deține majoritatea acțiunilor operatorului aerian a fost făcut de portalul cursdeguvernare.ro, care îl citează pe Florian Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

În baza adresei pe care am primit-o ieri (n.r. - miercuri) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful AAAS pentru portalul citat. 

Procedurile se anunță însă de durată. „Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri. Până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, au precizat, pentru Ziarul Financiar, reprezentanții ai Blue Air.

Statul român va prelua pachetul majoritar de acțiuni după ce a garantat, în 2020, un împrumut de 300 de milioane de lei, pe care Blue Air l-a luat de la Eximbank. În timp ce operatorul aerian nu a plătit ratele din noiembrie 2021, statul a achitat, în calitate de garant, prin Ministerul Finanțelor, ratele și dobânzile neplătite de Blue Air, adică peste 140 milioane lei până la finalul lunii octombrie 2022, mai arată cursdeguvernare.ro.

Blue Air se află în declin de mai multă vreme. În primăvara acestui an a anulat peste 11.000 de zboruri, iar în această toamnă a oprit de tot operarea zborurilor, pe fondul problemelor financiare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!