O amendă de 33 milioane euro a fost aplicată anul trecut, de către Comisia Europeană, societăţii Electrocentrale Oradea, fără ca acest „detaliu" să fi fost comunicat orădenilor de conducerea societăţii, a municipalităţii ori a Ministerului Mediului. Până marţi, când anunţul a fost făcut de noul ministru, Korodi Attila, instalat în funcţie cu două săptămâni în urmă, şi aflat în vizită de o zi la Oradea.
Chiar Korodi a deschis subiectul pe ocolite, declarând că speră ca „în anii viitori să existe o revigorare a termiei", adică a proiectelor pentru modernizarea sistemelor de termoficare a marilor oraşe din România, care au, toate, „o situaţie foarte proastă" din acest punct de vedere, din cauza lipsei resurselor financiare necesare pentru înlocuirea sistemelor îmbătrânite.
Ministrul a afirmat că Oradea este unul dintre cele şapte oraşe din ţară care au proiecte în acest sens (în valoare de 77,7 milioane euro, prin care municipalitatea va achiziţiona o nouă centrală, pe gaz), dar Oradea are şi o problemă specială, „de care m-am lovit când am ajuns la Minister".
Ieşire din termen
„Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate (n.r. - poluând peste normele alocate), trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (...) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată", a spus ministrul mediului, Korodi Attila.
Acesta a afirmat că „din acel moment s-a dus o corespondenţă vastă", între Ministerul Mediului din România şi Comisia Europeană", pentru „ştergerea amenzii", „dar Comisia ne-a dat de fiecare dată răspuns că nu poate să facă excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia (n.r. - de penalizare) trebuie implementată".
„Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat", a mai spus Korodi, afirmând că „două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată".
Justiţia va decide
Ministrul a afirmat că, din câte ştie, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacţiile de certificate verzi în baza de date, dar „sistemul european a fost blocat la o anumită oră în data de 25 aprilie 2013" şi că nu ştie cine este responsabil şi, deci, cine ar putea suporta paguba de 33 milioane euro - Electrocentrale sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat. „Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj, şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului", a spus Korodi.
Întrebat de jurnalişti dacă suma trebuie achitată imediat, ministrul a spus că Electrocentrale are posibilitatea să acţioneze în judecată Ministerul, cel care îi va notifica penalitatea, şi că speră ca societatea orădeană să câştige în instanţă, deoarece în caz contrar vor avea de suferit „locuitorii oraşului". „Au mai fost procese de acest fel, unii au câştigat, alţii nu", a precizat ministrul.
De asemenea, întrebat dacă sancţiunea aplicată de Comisia Europeană va influenţa negativ proiectul Primăriei, deja aprobat şi finanţat cu 77,7 milioane euro din fonduri UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare a oraşului prin înlocuirea actualului CET cu o nouă centrală, pe gaz, ministrul a afirmat că nu vede nicio legătură între cele două chestiuni. „Deocamdată, nu am făcut o evaluare, dar pe noi nu cred că la ora actuală ne aduce într-o situaţie de nefinanţare (n.r. - a proiectului), eu nu văd între cele două o legătură directă", a spus Korodi Attila.
„Nu ştim nimic"
Contactat de BIHOREANUL, administratorul special al Electrocentrale Oradea, Stănel Necula, susţine însă că pe adresa societăţii pe care o conduce nu a ajuns, până în prezent, nicio notificare privind o eventuală sancţiune decisă de Comisia Europeană sau de vreun organism de mediu. „La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă", a declarat Necula.
Acesta afirmă că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, o problemă privind tranzacţionarea de certificate verzi a existat în luna aprilie a anului trecut, când societatea (condusă pe atunci de Dragoş Gligor, între timp pensionat) a făcut aşa-numita „conformare aferentă anului 2012", cumpărând certificate verzi în contul cantităţii de noxe pe care le-a emis în atmosferă, şi predându-le la Registrul Naţional de Certificate Verzi.
„Din ce ştiu eu, rezultă clar că în 25 aprilie aveam certificatele verzi în cont, depuse, dar durează 26 ore pentru tranzacţionare, fapt pentru care s-au înregistrat în prima zi din luna mai", a spus Necula. „Ştiu că la acel moment s-a discutat despre posibilitatea aplicării unei amenzi, care însă nu s-a mai aplicat, pentru că certificatele au fost depuse la timp, chiar dacă s-au înregistrat a doua zi", a adăugat administratorul special.
Pe de altă parte, până în prezent, despre penalizarea decisă împotriva Electrocentrale nu există nicio altă informaţie în afara celor furnizate marţi de ministrul Mediului, nici pe site-ul Ministerului, nici pe cel al Administraţiei Fondului de Mediu, şi nici pe cel al municipalităţii.
Glonţ pe lângă ureche... sau în cap?
BIHOREANUL este ziarul care a scris, în premieră, despre posibilitatea ca Electrocentrale Oradea să fie amendată usturător, în iunie 2013. La acea vreme, însă, directorul societăţii, Dragoş Gligor, declara că societatea ar fi scăpat de acest pericol, „glonţul trecând pe lângă ureche". Se pare, însă, că nu este aşa! Iată relatarea de anul trecut:
Electrocentrale a ajuns la mâna Unicom după ce nu şi-a mai plătit furnizorii din ianuarie. CET-ul punea banii la ciorap ca să răscumpere certificatele de emisii de carbon vândute de-a lungul timpului cu 64 milioane lei, bani cheltuiţi pe combustibil. Cele 934.000 de certificate trebuiau puse la loc până la 1 mai 2013, sub sancţiunea unei amenzi de 100 euro pe certificat, fapt ce ar fi echivalat cu falimentul societăţii. Pe fondul scăderii consumului de curent, Electrocentrale şi-a răscumpărat certificatele cu 12 milioane lei, ieşind deci în câştig, dar i-a şuierat glonţul pe lângă ureche.
„600.000 de certificate le-am pus la loc la timp, dar 334.000 le-am cumpărat în ultima zi, când am avut bani. Cum certificatele rămân blocate vreme de 26 de ore pentru a fi verificate, iar ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost înregistrate abia pe 2 mai", povesteşte Dragoş Gligor. CET-ul a trecut razant pe lângă cea mai mare amendă din istoria Oradiei, de 33,4 milioane euro, doar pentru că Registrul de certificate a acceptat evidenţa că Electrocentrale a cumpărat certificatele la timp, doar le-a depus cu întârziere din motive obiective.