Opoziţia PSD din Consiliul Local vrea să atace în instanţă scumpirea gigacaloriei în Oradea. Consilierul local Adrian Madar a acuzat municipalitatea că a scumpit încălzirea retroactiv și că a depășit prețul asumat faţă de finanţator prin proiectele europene de reabilitare a reţelelor.

"Sumpirea retroactivă nu are justificare"

Înainte de toate, social-democraţii au acuzat municipalitatea că a scumpit pe 29 noiembrie încălzirea, retroactiv, începând din 1 noiembrie. După cum BIHOREANUL a scris, prețul încălzirii a crescut cu 6,5%, orădenii ajungând să plătească 397 lei pe gigacalorie.

"Studiem o acţiune prealabilă de conciliere cu Primăria, să le spunem, cu frumosul, «vedeţi că nu aţi procedat corect»", a declarat joi consilierul local orădean Adrian Madar, în cadrul unei conferinţe de presă.

După cum îi spune numele, "acţiunea prealabilă" constituie o formă de conciliere între părţi înaintea declanşării unui proces, pentru a evita angajarea de costuri cu avocații şi aglomerarea instanţelor.

Deși primarul Florin Birta a declarat săptămâna trecută că municipalitatea a primit avizul Autorității Naționale de Reglementare în Energie în ultima clipă, Madar a spus, dimpotrivă, că municipalitatea orădeană ar fi putut anunța din timp populația cu privire la intenția de scumpire a tarifelor.

"Legea spune că tarifele trebuie comunicate clienţilor cu 15 zile înainte de aplicare. Primăria Oradea a primit pe 26 octombrie tarifele de la autoritatea de reglementare şi le-a aprobat cu o lună întârziere, prezentând materialul consilierilor locali cu 2 ore înainte de vot. Primăria nu are nicio justificare pentru aplicarea retroactivă a tarifelor", a spus Madar.

Maximum 8,5% din venitul mediu!

Mai mult, pesediştii au acuzat Primăria Oradea că prin preţul local al gigacaloriei şi-a încălcat obligaţiile asumate faţă de finanţatorul european la semnarea diferitelor proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare.

"Prin studiile de fezabilitate ale proiectelor de reabilitare termică a reţelelor, Primăria Oradea şi-a asumat faţă de finanţatorul european un preţ sustenabil al gigacaloriei care să nu depăşească 8,5% din venitul mediu al populaţiei. Dacă facem un calcul, o să vedem că în ultimii patru ani nu s-a respectat niciodată acest procent", a explicat Madar pentru BIHOREANUL.

Pesedistul a stabilit procentul calculând un consum mediu de 1,9 gigacalorii pe apartament (n.r. care este de circa 1,7 gigacalorii pentru un apartament cu două camere şi 2,2 gigacalorii pentru unul cu trei camere), raportat la venituri medii de 7.434 lei pe lună (n.r. reprezentând salarii medii pe familie de 3.717 lei).

"În decembrie 2020, procentul a fost de 9,4%, în 2021, când la presiunea lui Florin Cîţu (n.r. atunci premier) s-a făcut liberalizarea pieţei de energie, procentul a fost de 11,8%, în 2022, după intervenţia PSD, a coborât la 10,4%, iar în decembrie, anul acesta, este de 10,2%", a spus pesedistul.

Va fi proces...

Adrian Madar a spus că deşi, pe fondul reducerii pierderilor de pe reţea ca urmare a lucrărilor de reabilitare, procentul reprezentând costurile cu încălzirea raportat la veniturile familiei a fost în scădere, acesta nu a coborât niciodată la nivelul de 8,5%, asumat de municipalitate.

"Foarte bine că producem gigacaloria ieftin. Să producem atât de ieftin încât să nu mai dăm subvenţie la încălzire nimănui, dar tariful la încălzire plătit de populație să fie sustenabil", a cerut Madar.

Pesedistul este convins că, în urma acţiunii prealabile de conciliere cu Primăria Oradea, tot se va ajunge, până la urmă, la un proces. "Conducerea Primăriei nu a ţinut cont niciodată de propunerile noastre", a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!