Încălzirea apartamentelor orădenilor se scumpeşte cu 6,5%, la 397 lei pe gigacalorie. Măsura va fi pusă în practică retroactiv, începând cu 1 noiembrie.
Mai scumpă cu 24 lei
Consiliul Local Oradea a scumpit în şedinţa de joi, cu 24 lei, gigacaloria plătită de orădeni, în conformitate cu prețurile stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, pe fondul inflației.
Hotărârea a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL şi ai UDMR, în timp ce reprezentanţii PSD s-au exprimat împotriva acestei măsuri.
„Dacă până acum tariful plătit de orădeni pe gigacalorie era de 373 lei, din 1 noiembrie tariful se va majora la 397 lei. Este vorba de o creştere de 24 lei pe gigacalorie, ceea ce înseamnă circa 6,5%", a declarat primarul Florin Birta miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa în plen.
Cea mai mică subvenţie
Primarul a precizat că municipalitatea şi-a menţinut subvenţia pe gigacalorie la acelaşi nivel de 68 lei, reprezentând 15%, adică cea mai mică subvenție din țară.
„Preţul de producere a gigacaloriei în Oradea este de 465 lei, cel mai mic preţ din ţară, pentru că aici s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane lei în investiţii. Oradea a mers, de-a lungul timpului, pe măsura de a acorda cea mai mică subvenţie la termoficare, dar toţi banii au fost investiţi în reabilitarea sistemului", a explicat edilul.
Potrivit lui Birta, ca urmare a investiţiilor făcute, pierderile de pe reţea, care cresc costurile cu obţinerea gigacaloriei, au fost reduse în ultimii ani de la circa 50% la circa 20%.
„Aveam de ales între a fi populişti, să dăm subvenţie şi să fim cu reţeaua nereabilitată, ori să încercăm să menţinem un preţ sustenabil şi să investim în reţelele de termoficare", a spus primarul.
S-au dublat costurile
Florin Birta mai justifică nivelul mic al subvenţiei acordate de municipalitatea orădeană prin numărul mare de clienţi ai Termoficare.
Potrivit statisticilor oficiale, Oradea are 73.000 de consumatori racordaţi la sistemul de încălzire centralizat, cei mai mulţi după Bucureşti, fiind urmată de localităţi ca Timişoara, cu 54.772 de abonaţi, Craiova (50.300 abonaţi) şi Ploieşti (50.000 abonaţi).
„Dacă în Oradea preţul plătit de abonaţi este de 397 lei pe gigacalorie, în Timişoara este mai mare, de 438 lei pe gigacalorie, iar în Craiova, de 499 lei pe gigacalorie. Primăriile în care sistemele de termoficare au număr mare de abonaţi sunt nevoite să acorde subvenţii mici pentru că, plătindu-se pe gigacaloria consumată, se adună sume mari", spune primarul.
În acest context, Florin Birta a arătat că, în ultimii ani, cuantumul subvențiilor plătite de municipalitate pentru gigacalorie s-a dublat, de la circa 20 milioane lei pe an în intervalul 2018 – 2020 la 49 milioane lei în 2022, sumă din care Oradea a primit circa 8,5 milioane lei de la bugetul central.
Suma estimată că va acoperi subvenția pentru iarna aceasta este de circa 39,5 milioane lei.
Pariul pe încălzirea centralizată
În ciuda scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni, primarul Florin Birta a spus că aceasta este abia la jumătate faţă de rata inflaţiei. „Inflaţia a fost undeva la 13,5%, în timp ce preţul încălzirii creşte acum cu 6,5%", a spus Birta.
Potrivit primarului, chiar şi aşa, încălzirea în sistem centralizat este cea mai convenabilă pentru orădeni. Birta a prezentat un calcul comparativ privind încălzirea unui imobil echivalent unui apartament cu 3 camere, care consumă undeva la 1,8 gigacalorii pe lună.
Potrivit calculelor, cea mai ieftină încălzire este asigurată cu pompe de căldură de tip COP 4 şi COP 3, de 439 lei şi 586 lei pe lună, urmată de cea cu lemne de foc (628 lei) şi gaz metan (649 lei). Preţul total al încălzirii oferite de Termoficare este de 715 lei, sub cel al încălzirii pe bricheţi din lemn (941 lei), peleţi din lemn (1.715 lei) ori energie electrică (1.779 lei), unde beneficiarii au costuri suplimentare cu transportul combustibililor ori revizia centralelor.
„Oamenii ştiu că încălzirea centralizată este cea mai convenabilă. Anul trecut, când Termoficare a încercat debranşarea consumatorilor de la un punct termic din zona de case, pentru că era nerentabil, toată lumea s-a opus", a argumentat Birta.
Contre pe noul tarif...
Noul tarif al gigacaloriei a fost aprobat de Consiliul Local Oradea, dar consilierii PSD s-au opus. „Noul preţ al gigacaloriei intră în vigoare de la 1 noiembrie, iar noi suntem în 29 noiembrie. Potrivit legislaţiei în vigoare privind protecţia consumatorilor, clientul ar fi trebuit notificat înainte de aplicarea majorării de tarif”, a reclamat pesedistul Liviu Sabău Popa.
În plus, social-democratul a deplâns nivelul redus al subvenţiei acordate de la bugetul local. „Ar fi bine la stabilirea subvenţiilor să luaţi în calcul şi nivelul veniturilor. Aţi mers pe cea mai mică subvenţie (n.r. acordată în Oradea) legat de cele mai mici venituri (n.r. ale orădenilor), deşi ar fi trebuit să fie invers", a spus acesta.
În replică, primarul Florin Birta a arătat că, la fel ca în toată ţara, noile tarife ale gigacaloriei au trebuit aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie înainte de a fi transmise fiecărui operator în parte. „Noi am făcut demersuri, dar ANRE nu ne-a trimis răspunsul mai repede”, a spus Birta, care a adăugat că de aici înainte vor fi afișate primele facturi de încălzire din noul sezon rece.