La cea de-a treia ediție a Campionatului Bihorean al Curățeniei, o competiție între 100 de primării din județ inițiată de Consiliul Județean, s-au înscris 74 de primării, a anunțat instituția organizatoare.

Surprinzător este că printre acestea se numără și două comune conduse de edili PSD, în contextul în care liderii acestui partid au anunțat că edilii social-democrați vor boicota competiția.

„Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, s-au înscris în concurs 74, după cum urmează: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Varciorog, Draganesti, Magesti, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu – Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca”, a transmis Consiliul Județean Bihor, vineri, printr-un comunicat de presă.

Cine nu s-a înscris

Lista dezvăluie așadar că edilii PSD din Ineu, Dumitru Togor, și Tărcaia, Aurel Ille, și-au înscris comunitățile în concurs, chiar dacă ordinele în partidele din care fac parte au fost altele. Încă din primăvară, liderii PSD Bihor au anunțat că vor boicota campionatul, pe motiv că edilii social-democrați n-au câștigat niciun premiu, la nicio ediție.

În comuna Ineu, grupul consilierilor locali PNL au reacționat față de acest mesaj, cerându-i primarului Togor ca măcar să organizeze o campanie locală de curățenie, dacă tot nu vrea să intre în concursul județean.

Lista primăriilor înscrise mai dezvăluie că în concurs nu s-au înscris celelalte 24 de primării conduse de edili PSD, comuna Rieni, condusă de un primar PNL (Gheorghe Bota, care nici anul trecut n-a participat la competiție) și comuna Diosig, condusă de edil UDMR (Mados Attila).

Regulile concursului

Campionatul Bihorean al Curățeniei se desfășoară în șase zone din Bihor, iar în stabilirea primăriilor câștigătoare va conta cantitatea totală de deșeuri reciclabile colectate în luna mai, atât de la cetățeni, cât și în campanii de igienizare. Această cantitate va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Un alt criteriu relevant pentru competiție este evoluția gradului de colectare a deșeurilor. Concret, primăriile vor fi punctate în funcție de media gradului de colectare separată a deșeurilor pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai 2023.

Ponderea deșeurilor colectate în calcularea punctajului va fi următoarea: 30% din punctaj va conta cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/persoană; 15% din punctaj va conta cantitatea de hârtie/carton, kg/persoană; 15% din punctaj va conta cantitatea de sticlă, kg/persoană; 40% din punctaj va conta evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor.

Concursul are un fond de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. Câștigătorii vor trebui să direcționeze 10% din premiu elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor.

În cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor” se mai organizează și un concurs destinat elevilor de la școlile din județ, „EcoProvocarea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!