Rezultat surprinzător la concursul pentru şefia Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ, competiţia fiind câştigată de una dintre cele mai vehemente opozante ale "statului paralel", care a descris DNA ca fiind "un monstru". Este vorba despre judecătoarea Florica Roman de la Secţia civilă a Curţii de Apel Oradea şi preşedinta Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului. 

Media 9,50

La concursul pentru şefia Curţii de Apel Oradea a fost înghesuială mare. S-au înscris în total patru judecători, pe lângă Florica Roman fiind interesate să obţină funcţia: colega ei de la Secţia civilă a instanţei, Loreley Mirea Gajdo, acum vicepreşedinta instanţei, Mariana Ilisie, judecător în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, și Nicolae Todoruţ, magistrat în cadrul Secţiei penale. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, după testarea scrisă, la proba de interviu s-au prezentat doar trei dintre candidaţi, judecătoarea Roman fiind notată cu nota maximă, 10. Media ei finală a fost 9,50, peste cele ale contracandidaţilor săi.

Singure candidate

Tot în urma concursului, actuala vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, Carmen Balogh, a devenit preşedinta instanţei, iar Judecătoria Salonta va fi condusă de o judecătoare din Oradea, Cosmina Claudia Chiș, care a activat până acum la Judecătoria Chișineu Criș.

Niciuna dintre ele nu a avut contracandidat şi ambele au fost notate cu media 8,34 în finalul celor două probe de concurs.

Pentru şefia Judecătoriei Oradea s-au înscris patru magistraţi: Alin Constantinescu, Georgiana Felea, Anamaria Gherlea şi Ramona Poenaru, însă numele câştigătorului nu a fost făcut public, deocamdată. Cert e că rezultatele vor fi validate joi de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Dosar clasat

De numele judecătoarei Florica Roman se leagă unul dintre cele mai controversate dosare ale DNA Oradea, în care au mai fost inculpaţi şi judecătorii Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea, cel din urmă pensionat între timp.

Ancheta viza modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat în final de executarea pedepsei printr-o serie de decizii despre care procurorii DNA Oradea spuneau că ar fi fost pe acte fabricate.

Dosarul celor patru magistraţi a fost trimis în faţa instanţei pe 30 iunie 2014, dar returnat procurorilor de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2016, pentru nereguli la rechizitoriu. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat", acuzaţiile faţă de judecători fiind clasate, pe motiv că faptele nu există.

Ulterior, judecătoarea Florica Roman a lansat un blog propriu, în care vreme de doi ani, în perioada 2019 - 2020, a emis regulat opinii în linia opoziţiei faţă de abuzurile "statului paralel" şi ale DNA, instituţie pe care, într-un interviu acordat publicaţiei bihorjust.ro, a descris-o drept "un monstru". "Oameni, şi nu puţini, pentru fala unor procurori obsedaţi de imagine, au fost distruşi de DNA... DNA chiar a devenit un monstru", a declarat judecătoarea. 

Daune morale

Cert e că, între timp, alături de Vidican, Cuc şi Galea, Florica Roman a dat în judecată Statul român, cerând fiecare câte 50.000 euro daune morale, inclusiv pentru că DNA a comunicat public faptele de care o acuza şi astfel au apărut "articole vădit denigratoare" în presă. După ce, în prima fază, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea cauzei la cea din urmă instanţă.

În urma noului proces, Curtea de Apel a dispus ca Statul român să le plătească celor patru judecători despăgubiri morale de câte 10.000 euro pentru daunele suferite. Soluţia, pronunţată pe 23 aprilie, în acest an, nu este, deocamdată, definitivă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!