La a patra încercare de a obține două treimi din voturile aleșilor bihorenilor, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, nu și-a mai răcit gura de pomană. Deși șeful grupului celor șase reprezentanți ai PSD, Bujor Chirilă, a afirmat că poziția acestui partid nu se va schimba, așadar că aceștia se vor abține astfel încât hotărârea să nu fie adoptată, doi consilieri social-democrați au ridicat mâinile pentru începerea exproprierilor.

Repetiția, mama...

Proiectul privind declanșarea procedurilor de expropriere, cu suma totală de 7,2 milioane lei, a 339.980 metri pătrați de teren de pe raza comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid în scopul realizării celor 17 kilometri ai inelului rutier metropolitan a fost supus votului aleșilor bihorenilor, joi, pentru a patra oară, după ce în luna iunie traseul a fost stabilit prin Hotărâre de Consiliu Județean, dar în iulie și august exproprierile au fost blocate prin abținerile celor 12 consilieri ai PSD și UDMR.

Joi, înainte ca proiectul să fie dezbătut, în timp ce pe proiectorul din sala de ședințe rula o filmare făcută cu drona ce demonstra că pe traseul viitoarei șosele nu se va demola nicio construcție și că acesta nu traversează nicio localitate, Bolojan a repetat argumentele pe care le-a mai expus și anterior: este traseul cel mai ieftin, cel mai ușor de realizat, nu presupune nicio demolare și nu are impact asupra mediului, iar proiectul are finanțarea asigurată de Guvern prin Planul Național de Investiții Anghel Saligny.

„Nicio schimbare”

Derularea ostilităților părea să ducă la același rezultat ca la ședințele din lunile iulie și august, așa încât și de data asta proiectul să fie respins prin abținerile celor 12 reprezentanți ai PSD și UDMR, în condițiile în care avea nevoie de două treimi din totalul voturilor celor 35 de aleși ai bihorenilor.

Liderul grupului celor 6 consilieri UDMR, Borsi Lorant, a și luat cuvântul pentru a afirma că „nimic nu s-a schimbat, nici poziția conducerii Consiliului Județean, nici a opoziției, și nici președintele PNL nu s-a întâlnit cu președintele UDMR”, dezvăluind astfel că udemeriștii se așteptau ca Bolojan să negocieze voturile lor cu omologul său, Cseke Attila.

La rându-i, șeful grupului celor 6 consilieri ai PSD, Bujor Chirilă, a afirmat că „poziția PSD a fost deja exprimată”, făcând astfel referire la un comunicat de presă al conducerii PSD Bihor ce avertiza, miercuri, că reprezentanții acestui partid se vor abține și joia aceasta.

Votul surpriză

Surpriza a venit când proiectul pentru aprobarea declanșării exproprierilor a fost supus la vot, iar alături de cei 23 de reprezentanți ai PNL au votat „pentru” și doi dintre cei șase consilieri ai PSD, și anume Ioan Anta și Ioana Bara.

Practic, aceștia i-au lăsat în ofsaid pe ceilalți patru colegi, Bujor Chirilă, Adrian Szatmary, Sergiu David și Florian Oros, iar Consiliul Județean poate trece acum la efectuarea exproprierilor pentru construirea inelului rutier metropolitan.

Rămâne de văzut dacă cei doi vor fi sancționați pe linie de partid, pentru că au votat împotriva directivei politice, BIHOREANUL urmând ca după încheierea ședinței să afle motivațiile lor.

Citiți explicațiile celor doi consilieri PSD care au votat în articolul: PSD-iștii care au votat exproprierile pentru Inelul Rutier Metropolitan se așteaptă la excluderea din partid. Ioana Bara: „Am preferat interesul public”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!