La două zile după ce Biroul Judeţean al PNL Bihor a votat o listă cu primii cinci candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor propusă de Ilie Bolojan şi considerată 100% eligibilă, o comisie mandatată tot joi de liberali a stabilit, sâmbătă, şi numele a încă doi candidaţi pentru poziţiile estimate a fi "semi-eligibile".

Cei doi sunt alte surprize: sociologul Adrian Hatos, profesor universitar, care nici nu este încă membru PNL, şi Cristian Buzlea, manager, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, membru PNL de 11 ani.

Cinci siguri

Așa cum a anunțat BIHOREANUL, la reuniunea de joi a Biroului Politic Judeţean al PNL Bihor, cei 35 de membri au votat, la propunerea preşedintelui organizaţiei, Ilie Bolojan, o listă conform căreia pe primul loc la Senat va candida managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, în timp ce lista la Camera Deputaţilor este deschisă de profesorul universitar Aurel Căuş, urmat de avocatul Kiss Janos (ales recent pentru a doua oară consilier judeţean), avocatul Ioan Cupşa şi profesoara Florica Cherecheş.

Sâmbătă a avut loc desemnarea celor care vor reprezenta PNL de pe poziţii semi-eligibile, în cursa pentru Senat şi respectiv Camera Deputaţilor, după ce tot joi Biroul Judeţean a mandatat ca stabilirea acestora să fie făcută de o comisie formată din cei cinci liberali din conducerea executivă a organizaţiei: Ilie Bolojan (preşedintele filialei judeţene), Florin Birta (preşedintele organizaţiei municipale Oradea), Gavrilă Ghilea (prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene), Ionel Avrigeanu (secretar general) şi Călin Gal (secretar adjunct).

Doi probabili

Ca urmare a deciziei comisiei, pe locul 2 la Senat candidatul va fi Adrian Hatos, 48 de ani, absolvent al Facultăţii de Sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, doctor în sociologie şi profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Oradea. Pe locul 5 la Camera Deputaţilor a fost stabilit Cristian Buzlea, 43 ani, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Oradea şi master în management, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Hatos, care nu este membru PNL, a afirmat că se va înscrie în partid şi că a acceptat propunerea de a candida deoarece are posibilitatea să-şi valorifice expertiza în domeniul educaţiei şi nu numai. „Este o ocazie unică de a face ceva important în domeniul la care mă pricep, pe partea de politici educaţionale şi nu numai. Am pricepere, încă am şi sănătate, am şi energie, iar pentru că mi s-a oferit această şansă, am acceptat-o cu mare bucurie”, a declarat Hatos.

Duminică, ultimul hop

Lista finală a celor 7 candidaţi a fost validată sâmbătă printr-un vot telefonic de cei peste 120 de membri ai Comitetului Judeţean al PNL Bihor şi urmează să treacă duminică prin ultimul filtru, al conducerii centrale a partidului.

De menţionat că pentru ocuparea unei poziţii pe listele PNL pentru alegerile parlamentare concurenţa a fost mare. Pentru prima oară, „veteranul” Cornel Popa nu şi-a mai depus intenţia de candidatură, iar un altul, Gavrilă Ghilea, şi-a retras-o după ce iniţial se înscrisese în cursă. Un alt liberal, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a procedat în mod similar.

De asemenea, au mai fost înscrişi în cursă fostul consilier judeţean Sebastian Lascu, primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota, şi Lidia Popa, director adjunct al Companiei Naţionale Poşta Română.