Competitivitatea firmelor europene a scăzut din cauza războiului, plătind energie mai scumpă decât cele din America și din China, a afirmat ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, la Oradea, unde a participat la o conferință a oamenilor de afaceri maghiari din România organizată în cadrul Festum Varadinum.

Oficialul ungar a afirmat că din acest motiv maghiarii vor să „stăm deoparte de acest război” și a arătat că țara vecină beneficiază de investiții masive în fabrici de baterii pentru mașini electrice, invitând și firmele din România să profite de ele.

„Competitivitatea europeană, la pământ”

Invitat de reprezentanții UDMR, ai Episcopiei Romano-Catolice și ONG-uri maghiare să participe la actuala ediție, a II-a, a Conferinței Economice  a oamenilor de afaceri maghiari din România, desfășurată luni la Palatul Baroc din Oradea în cadrul Festum Varadinum, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a atenționat cei aproximativ 120 de participanți că lumea trece printr-o perioadă fără precedent, cu o succesiune de crize într-un interval foarte scurt – pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina, al cărui preț este plătit în special de europeni, inclusiv de firmele din Europa.

„Din păcate competitivitatea firmelor din Europa a plătit un preț foarte mare”, a spus Szijjártó Péter, arătând că prin comparație cu firmele din SUA acestea achită gazul la un preț de șapte ori mai mare, iar în comparație cu cele din China plătesc electricitatea de trei ori mai mult.

Cauza, a afirmat oficialul ungar, în tonul deja cunoscut al guvernului de la Budapesta, constă în politicile dezavantajoase de la Washington și Bruxelles, care pentru firmele europene echivalează cu autovătămarea. „De ce a ajuns competivititatea europeană la pământ? Pentru că noi, europenii, și competitorii noștri americani au dat un răspuns diferit (...), iar la Bruxelles s-a adoptat un plan cu zece măsuri care au însemnat împușcarea în picior și în plămâni”, a spus Szijjártó, cu trimitere la efectele sancțiunilor impuse de UE Rusiei.

„Răspunsul unguresc”

În această situație, a spus ministrul de Externe al Ungariei, „noi vrem să rămânem deoparte de acest război. Răspunsul unguresc consideră prioritare interesele maghiarilor și totdeauna noi am ieșit întăriți din crize”, a arătat oficialul, spunând că „focusul nostru este pe economie” și că „politica economică a Ungariei are scopul principal menținerea locurilor de muncă ale maghiarilor”.

Szijjártó a afirmat că această politică a permis ca 2022 să fie „un an de succes” pentru Ungaria, deoarece „niciodată nu am exportat așa de mult ca anul trecut și niciodată nu am mai avut atâtea locuri de muncă”.

În acest context, oficialul ungar a arătat că Ungaria beneficiază din plin de dezvoltarea industriei vehiculelor electrice, deoarece patru din primii zece producători de baterii pentru aceste vehicule, care domină 90% din piața mondială, investesc în fabrici de baterii în Ungaria.

Ministrul a arătat, însă, că în condițiile în care „o parte din aceste investiții sosesc în zona de Est a Ungariei, cred că aceasta ar trebui să fie o veste bună și pentru locuitorii din această parte de Vest a Românei, și vrem să profite și firmele din județele de graniță”.

Ministrul ungar a spus și cum pot profita firmele din România, și anume devenind furnizori de diverse materiale pentru firmele din țara vecină.

Economia ca instrument politic

După alocuțiunea oficialului de la Budapesta, conferința economică a început propriu-zis, participanții discutând despre oportunități de finanțare ale firmelor pe care le dețin oamenii de afaceri maghiari din România.

De menționat că prezența ministrului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta la acest eveniment are loc în condițiile în care încă din anul 2016 guvernul ungar derulează programul Kos Karol, pentru finanțarea afacerilor maghiare în afara granițelor țării vecine, contestat adesea de autoritățile de la București deoarece prin el se acordă finanțări pe criterii etnice. De altfel, Szijjártó însuși a amintit luni la Oradea că „inima politicii externe a Ungariei este să susțină comunitățile maghiare din afara granițelor, iar în aceasta pilonul economic este foarte important”.

De asemenea, guvernul ungar a făcut în România o serie de investiții în infrastructură sportivă (stadioane și patinoare), dar și în achiziția unor clădiri cu valoare simbolică din Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!