Zeci de copii și tineri pe care părinții nu-și permit să-i trimită în tabere, deși ar merita pe deplin, au petrecut o săptămână la Pădurea Neagră.

Asociația Cătunul Verde i-a scos în mijlocul naturii, ca să-i învețe cum să protejeze mediul, dar și să le dea ocazia să socializeze și să se distreze.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului orădean care promovează atitudini ecologiste, tabăra a fost una de neuitat pentru cei 70 de copii și tineri, având un program variat de activități și jocuri: tir cu arcul, traseu de aventură, drumeții, ateliere de muzică, dans și design din deșeuri sau alte materiale reciclate. Copiii au învățat și de ce nu trebuie să arunce gunoaie în natură, au creat tablouri din materiale naturale, au pictat pietre și figurine din ipsos, au participat la un spectacol de karaoke și la un altul de talente.

„Focul tradițional de tabără a fost înlocuit cu unul prin care am vrut să atragem atenția asupra pericolului focurilor aprinse în pădure sau în aproprierea lor. Astfel, focul de tabără a venit sub formă de turtă dulce, care a fost decorat de fiecare participant, după preferințe. Nu a lipsit nici vânătoarea de comori, care și ea a fost una mai specială: participanții au fost îndrumați să caute comoara în ei, pentru că fiecare ascunde ceva ce așteaptă să fie văzut de ceilalți”, se arată într-un comunicat al asociației.

Organizatorii le-au mulțumit și invitaților care au venit în tabără: actorul Ionuț Șerban, care a organizat un exatlon și un atelier de teatru, artista Cristina Costolaș, care i-a ajutat pe micuți să facă afișe despre tabără, Adelina Morar de la compania VPK Salonta, care a făcut o prezentare despre carton și o lecție despre aruncarea corectă a deșeurilor. La final, copiii au fost premiați de Centrul de Tineret Oradea, administrat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor.

„Tabăra s-a realizat 100% pe bază de voluntariat, având o echipă de 18 voluntari, majoritatea tineri din Popești, dar și profesori, împreună cu care am putut organiza programe, activități de timp liber, ne-am asigurat ca masa și gustările să ajungă la timp, iar participanții să aibă parte de o tabără de neuitat!”, a mai transmis ONG-ul.

Organizatorii taberei au fost asociația Cătunul Verde împreună cu Asociația Centrul Prietenia din Popești, comună nominalizată pentru titlul de Sat European de Tineret 2023, cu partenerii: Surorile Vincentine din Oradea, Centrul de Tineret Oradea, Banca pentru Alimente Oradea, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor, Asociația Mereu Împreună.

Banii necesari pentru organizarea taberei au fost strânși din societatea civilă și de la diverse firme.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!