Tarifele pentru colectarea gunoiului de la orădeni de către operatorul de salubritate RER Vest se majorează începând din iulie cu 1,8%.

Cu 0,37 lei mai mult pe persoană...

Consiliul Local Oradea a hotărât miercuri creşterea tarifelor practicate de operatorul de salubritate ca urmare majorării, începând din 1 iulie, a salariului minim pe economie.

"Începând din luna iulie a crescut salariul minim pe economie la 3.700 lei pe lună prin Hotărâre de Guvern. Această creştere se regăseşte în ceea ce înseamnă tarife de salubritate, inclusiv colectarea deşeurilor de la case şi blocuri sau în alte tarife pentru ceea ce înseamnă spălat, măturat şi altele în Oradea", a declarat primarul Florin Birta miercuri, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Majorarea de tarife va fi aplicată diferenţiat. "Pentru municipalitate vor fi creşteri de tarife la salubritate care pot să ajungă şi la 7% – 8%. Acestea diferă de la o operaţiune la alta, pentru că, de exemplu, există două modalităţi de măturat în oraş: manual şi mecanic. Impactul de tarif pe măturatul manual este mai mare pentru că impactul forţei de muncă este mai mare", a explicat Birta.

În ceea ce priveşte creşterea de tarif pentru populaţie, impactul este mult mai mic. "Orădenii care locuiesc la bloc plătesc de la 1 aprilie 20,44 lei pe persoană pentru ridicarea gunoiului, după această majorare vor plăti 20,81 lei pe persoană. Diferenţa de tarif de 0,37 lei pe persoană în plus înseamnă o majorare de 1,8%", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

"Să fim corecţi"

Majorarea de tarif, chiar dacă impusă de majorarea salariului minim pe economie, clauză prevăzută expres în contractul de prestări servicii încheiat de municipalitatea orădeană cu operatorul de salubritate RER Vest, a stârnit nemulţumirea consilierilor locali ai opoziţiei.

Consilierul PSD Adrian Madar a contestat aplicarea majorării de tarif începând de la 1 iulie, pe considerentul este retroactivă. "Trebuie să fim corecţi, să respectăm legea şi să îi respectăm pe bihoreni. Data de aplicare a noilor tarife să fie 1 august", a cerut Madar.

Majorare cu verificare

În replică, primarul Florin Birta a spus că data de intrare în vigoare a noilor tarife a fost aleasă corect.

"Aceste tarife sunt legate de salariul minim pe economie. RER Vest trebuie să plătească noile salarii de la 1 iulie, nu de la 1 august. Ce vină au ei că s-au mărit salariile iar majorarea trebuie să se aplice de la 1 iulie?", a replicat Birta.

La insistenţele opoziţiei PSD, primarul a spus că decizia de majorare a tarifelor va fi verificată de "organele competente", cum ar fi Curtea de Conturi, care vor sesiza dacă aceasta a fost aplicată incorect.

"RER Vest va restitui o parte din bani Primăriei Oradea şi cetăţenilor dacă se va constată că nu a fost legal să se majoreze tarifele începând din iulie", a promis Birta.

În final, propunerea de aplicare a majorărilor de tarife începând din august, propusă de pesedistul Adrian Madar, a fost respinsă prin vot. Consiliul Local a hotărât aplicarea tarifelor încă din iulie cu votul majoritar al consilierilor PNL.


Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind tarifele practicate de RER Vest începând de la 1 iulie:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!